Data warehousing application in financial services a case study in a bank - Ünal, Yakup Kadri (My University, 2002)
Günümüzün değişken iş dünyasında firmaların ve üs düey yöneticilerin en büyük ihtiyaçları iş ve market bilgisinin sağlanmasıdır. Yöneticiler sürekli olarak değişen Pazar ortamlarında ellerinde bulunan kaynakların en iyi şekilde kullanılarak verilecek kararlara zemin oluşturacak destekleyici rapor ve verilerin elde edilmesini arzu etmektedir. Firmalar geleneksel yöntemleri sayesinde mevcut sistemlerinde büyük miktarda müşteri verisi bulundurmaktadır. Bu müşteri verisisnin detaylı incelenmesine ve firmaların kara, yapı ve aksiyonlarına yön verecek derecede ayrıntılı ve doğru bilgi akışını sağlayan yeni teknoloji Veri Tabanı Teknolojisi olarak adlandırılmaktadır. Basit anlamda Veri Tabanı Teknolojisi oluşturulan bir sistem ve çeşitli seviyelerdeki kullanıcılara hitab eden ürünler yardımı ile firma elinde bulunan mevcut müşteri bilgisinin işlenerek firma pazar payını arttıracak yönde aksiyonler almak için kara vermede kullanılmasıdır. Teorik olarak basit olmasına rağmen Veri Tabanı Teknolojisi uygulamaları bu boyuttaki uygulamalar arasında en fazla başarısız olanıdır. Bu tezde Veri Tabanı Teknolojisi ana hatları ve zorlukları ile açıklanmıştır. İlk iki bölümde yapılan bu açıklamayı bugüne kadar Türkiye'de uygulanmış en başarılı uygulamalardan birisi olan bir Veri Ambarı uygulamasının incelenmesi izlemektedir. Bu incelemede amaç veri ambarı teknolojilerinin en fazla uygulandığı alanlardan birisi olan finans sektöründe yapılacak yeni uygulamalara bir model oluşturmasıdır. Veri ambarı uygulamaları herhangi iki firma için aynı sektörde faaliyet gösteriyor olsalar bile aynı şekilde uygulanamaz, uygulanması durumunda başarısızlık kaçınılmazdır. Bu tezde amaç finas sektörü uygulamalarında dikkat edilecek adımları, ürün seçiminin ve firma yaklaşımının nasıl olması gerektiğinin örneklenmesidir. Bu tezin oluşturulması için gerekli kaynakların büyük bölümünü incelenen banka, ve konusunda uzman diğer firma çalışanları ile yapılan görüşmeler ve sağlanan firma içi dökümanlar oluşturmaktadır. Belirtilen dökümanların içeriklerinin bu tezde kullanılması için gerekli izinler alınmıştır.
Keywords: Bankacılık; Bilgisayar programlaması; Bilgisayar sistemlerinde veri; Finans; Genel Konular; İşletme; Veri dosyaları ve tabanları