Sayısal teknolojinin günümüz fotoğrafçılığına etkileri - Altın, Ali Fuat (My University, 2006)
İnsanoğlu geçmişten günümüze sürekli yeni şeyler üretmiş, ürettiklerinden faydalanmış ve her yeniye uyum sağlamaya çalışmıştır. Fotoğraf da bu gelişmelerden ve yeniliklerden nasibini almıştır. Teknolojiyi takip etmiş ve yenilikleri de kendi bünyesinde uygulamıştır. Hatta öyle ki bu yenilikler günümüz fotoğrafçılığının vazgeçilmezleri arasında yer almıştır. İşte tez başlığına da uygun olarak çalışmalarımda da amacım sayısal teknolojinin günümüz fotoğrafçılığına etkilerini gözler önüne sermek olmuştur. Hazırlamış olduğum tez çalışmam iki bölümden oluşmaktadır. 1.Bölümde fotoğrafın tarihsel süreci üzerinde duruldu ve bu süreç içerisinde fotoğrafın geçirdiği değişimlere değinildi. Günümüzde fotoğrafın teknik açıdan gelişimi sonucunda, düşünsel yönden sanatçıları nasıl etkilediği üzerinde duruldu. Sanatçıların sayısal teknolojiyi nasıl karşıladıklarına değinildi. Günümüz fotoğrafçılığının kimyasal ve sayısal fotoğrafçılık arasında bir geçiş dönemi (köprü konumunda olduğu) oluşturduğu vurgulandı gelişen teknolojinin sisteme etkileri gösterildi. 2. Bölümde Sayısal teknolojideki gelişmeler üzerinde duruldu fotoğraf ve fotoğrafta kullanılan teknolojik yeniliklerin neler olduğu gösterildi. Bunlar içerisinde fotoğraf makinelerindeki değişimler, kimyasal fotoğrafçılıkla sayısal fotoğrafçılığın karşılaştırılmaları, verileri kaydetme, depolama gibi sistemler üzerinde duruldu yeni teknolojilerin fotoğrafçılığı hangi yönlerden nasıl etkilediği gibi konular belirtildi. İnsanoğlu hayatında vazgeçilmez bir öneme sahip olan fotoğraf, günümüzde teknolojik gelişmelerle kendini yeniliyor ve yenileyecektir. Fotoğrafı kullananlarsa bu gelişmeleri takip etmek ve gelişmelere uyum sağlamak zorundadırlar.

The human being has always produced new things from the past to date, benefitted from them and tried to adjust himself to them. Photography is one of them. In this field he made use of the developments and innovations. We could even say that these innovations have become indispensables in modern photography. In this study I tried to find out the effects of the digital technology on the current photography. The dissertation that I wrote is divided into two parts. In the first part of my dissertation I tried to illuminate the historical past of the photography and touched on the changes in which it passed through. In the result of technical development of photography how the artists have been affected intellectually and how they viewed the digital photography that are the points I tried to reveal. In the thesis the up-to-date photography is defined as the changing point between the chemical and digital photography as well as the effects of the developping technology upon the system. In the second part of the dissertation the developments in the digital technology are clarified as well as the technical innovations using in photography. The changes of photography machines, comparision between the chemical and digital photographies, recording data, storage etc. are stressed and it is defined how and in which aspects the nascent technologies affected the photography. Photography that has an indispensable place in human life is renovating itself by way of technological developments in our day. The users of this machine should follow these innovations and keep up with them.
Keywords: Fotoğrafçılık; Teknoloji_Fotoğrafçılık