Ruh sağlığı alanında hizmet verenlerin çalışma ortamlarındaki tükenmişlik düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi - Tanikyan, Alida (My University, 2008)
RUH SAĞLIĞI ALANINDA HİZMET VERENLERİN ÇALIŞMA ORTAMLARINDAKİ TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İCELENMESİ Araştırmanın amacı ruh sağlığı alanında hizmet verenlerin ( psikolog, psikolojik danışman, psikiyatrist) tükenmişlik seviyelerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Bu amaçla katılımcıların, duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı seviyeleri; yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, mezun olunan alan, çalışma yılı, çalışılan kurum, bireysel terapiden geçme, süpervizyon alma, ek eğitim alma, çalışma saati değişkenlerine farklılaşıp farklılaşmadığı sınanmıştır. İlişkisel tarama modeli niteliğindeki bu araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde; devlet ve özel hastanelerde, özel ve devlet okullarında rehberlik servislerinde, rehberlik araştırma merkezlerinde, kadın sağlığı merkezlerinde, özel ve devlet üniversitelerinde, özel eğitim merkezlerinde, danışmanlık merkezlerinde; örneklemini ise Kadıköy, Şişli; Beyoğlu, Ümraniye, Üsküdar ilçelerinde ruh sağlığı alanında hizmet vermekte olan 258 (207 kız, 51 erkek) psikolog, psikolojik danışman ve psikiyatrist oluşturmaktadır. Verilerin analizinde, bağımsız grup t testi, Mann Whitney - U Testi, Kruskal Wallis - H Testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, ruh sağlığı alanında hizmet verenlerin; tükenmişlik seviyelerinin ( duygusal tükenme, duyarsızlaşma, kişisel başarı) süpervizyon alma; lisans eğitimini tanımladıktan sonra, alan içerisinde çeşitli ek eğitimler alma, bireysel terapiden geçme, çalışılan kurum, öğrenim durumu değişkenleri ile anlamlı şekilde farklılaştığı ortaya konmuştur.

STUDY OF THE BURNOUT LEVELS OF THE STUFF IN SANITY FIELD IN ACCORDANCE WITH DIFFERENT VARIABLES IN THEIR WORKING ENVIRONMENTS The aim of this research is to investigate the burnout (emotional exhaustion, depersonalization, personal accomplishment) levels of the stuff in sanity field accordance with different variables ( gender, age, graduation area, graduation degree, taking supervision, attending different courses, working hours, year of experience, working place, taking personal therapy sessions) in their working environments. The research was performed in accordance with the correlationally scanning model. The subjects were psychological counsellors, psychologists and psychiatrists working in İstanbul at different placeses (schools, hospitals, privite counseling offices, universities, women health centers). There were 258 psychological counsellors, psychologists and psychiatrists, 207 being female, 51 being male.The Independent Group t- Test, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis- H test and ANOVA were used to analyze the row data. The result showed that burnout levels (emotional exhaustion, depersonalization, personal accomplishment) were acquireted with the variable of taking supervision, attending different courses, graduation degree, working place and taking personal therapy sessions.
Keywords: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık; Ruh Sağlığı; Tükenmişlik