Odyoloji alanında yapılan yüksek lisans ve doktora tezlerinin bilimsel dergilerde yayınlanma oranları - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Amaç: Tez çalışmaları ülkenin bilimsel üretkenliğinin başlıca göstergelerindendir ve bilimsel makalelerin ortaya çıkmasında temel ve en güçlü kaynaklardan biridir. Bu çalışmada anket yöntemi kullanılarak Türkiye'deki odyoloji yüksek lisans veya doktora tezlerin ne kadarının bilimsel çalışmalara dönüştüğü incelendi.Hastalar ve Yöntemler: Odyoloji yüksek lisansını almış bireylere anket yöntemi uygulanarak tezlerinin bildiri ve yayın olarak değerlendirmiş olma durumları soruldu.Bulgular: Türkiye'de görev yapan 230 uzman odyolog ve 22 doktoralı odyologdan 45'i anketi yanıtlayarak çalışmaya katıldı. Genel olarak yüksek lisans tezlerinin %45.4'ü ulusal bir kongrede sözlü veya poster sunumu olarak sunulurken, %20.4 oranında uluslararası bir kongrede sözlü veya poster sunumu yapılmıştır. %18.1 oranında ulusal bir dergide makale olarak basılırken, %15.9 oranında uluslararası SCI veya SCI-E bir dergide makale olarak basılmıştır. Yüksek lisans sonuçlarının dağılımı sırası ile; %26.6, %33.3, %13.3 ve %26.6 oranında bulunmuştur.Sonuç: Tezlerin yayına dönüşme oranı diğer branşlarda olduğu gibi odyolojide de arzu edilen seviyenin altında bulunmuştur. Bunun nedenleri üzerinde durulmalı ve bu oranları arzu edilen seviyeye yükseltmek için çaba sarf edilmelidir

Objectives: Theses are the prime indicators of the scientific productivity of a country and one of the main and strongest resources for the emergence of scientific articles. This study aims to examine, by using the survey method, how many of the audiology master and/or doctoral theses in Turkey were turned into a scientific work.Patients and Methods: Individuals who received a master’s degree in audiology were surveyed whether their theses had been reviewed as a paper or publication.Results: Forty-five of the 230 audiology specialists and 22 audiologists with a doctorate degree working in Turkey participated in the study by answering the survey questions. In general, while 45.4% of master theses were presented orally or as a poster presentation in a national convention, 20.4% were presented orally or as a poster presentation in an international convention. While 18.1% of theses were published as an article in a national journal, 15.9% were published as an article in an international SCI or SCI-E journal. The distribution of the doctoral theses is 26.6%, 33.3%, 13.3% and 26.6%, respectively.Conclusion: We found the rate of theses in audiology turning into a scientific article to be below the desired level, as in other fields. The reasons for this should be emphasized and efforts should be made to raise these rates to the desired level
Publication rates of audiology master and doctoral theses in peer-reviewed journals
Keywords: Cerrahi