Öğretim teknolojilerinin öğretim strateji, yöntem ve tekniklerinin seçimine ve kullanımına etkisi - Arpa, Pınar (My University, 2010)
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN ÖĞRETİM STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLERİNİN SEÇİMİNE VE KULLANIMINA ETKİSİ Bu çalışmada, meslek liselerinde görev yapan öğretmenlerin kullandıkları öğretim teknolojilerinin, öğretim strateji, yöntem ve teknik seçimine ve kullanımına etkisi çeşitli değişkenler açısından incelenerek araştırılmıştır. Yapılan çalışma, var olan bir durumu betimlediği için tarama modelli bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini 2009–2010 yılında İstanbul’daki meslek liselerinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2009–2010 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinin Anadolu yakasındaki 14 meslek lisesinde görev yapan ve rastgele(random) seçilen çeşitli branşlardan 372 öğretmen oluşturmaktadır. Öğretmenlerin kullandıkları öğretim teknolojilerini, teknoloji destekli öğretim stratejilerini, yöntem ve tekniklerini ve öğretmenlerin bir öğretim aracı olarak teknolojiyi kullanma tutumlarını belirlemek amacıyla 5 bölümden oluşan bir ölçme aracı geliştirilmiştir. araştırmaya katılan öğretmenlerin kişilik ve mesleki özelliklerini ortaya koyan 6 adet sorudan oluşmaktadır. İkinci bölüm, araştırmaya katılan deneklerin Bir Öğretim Aracı Olarak Teknolojiyi Kullanma Tutumlarını ölçmeye yönelik 10 adet sorudan oluşmaktadır. Üçüncü bölüm, araştırmaya katılan deneklerin kullandıkları teknoloji araçlarını ne sıklıkla kullandıklarını ve verdikleri önem düzeyini belirtebilecekleri 22 adet maddeden oluşmaktadır. Dördüncü bölüm öğretmenlerin kullandıkları teknoloji destekli öğretim stratejilerini ne sıklıkla kullandıkları ve verdikleri önemi belirtebilecekleri 10 adet maddeden oluşmaktadır. Beşinci bölüm öğretmenlerin kullandıkları yöntem ve teknikleri ne sıklıkla kullandıklarını ve verdikleri önem düzeyini belirtebilecekleri 22 adet maddeden oluşmaktadır. Her bir bölümün geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapıldıktan sonra ölçme aracı uygulamaya konmuştur. Yapılan istatistikî analizlerle öğretmenlerin kullandıkları öğretim teknolojilerinin öğretmelerin derslerde kullandıkları strateji, yöntem ve tekniklerin seçimi ve kullanımı üzerindeki etkisi ele alınmış ve sonuçlar ortaya konmuştur. Öğretmenlere uygulanan ölçme aracından elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesi için frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, ANOVA, çok değişkenli doğrusal regresyon analiz testi sonuçlarından yararlanılmıştır. Bu sonuçlara göre özellikle meslek öğretmenlerinin ve teknik eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerin pek çok teknolojiyi ve teknoloji destekli öğretim stratejilerini daha sık kullandıkları görülmüştür. Regresyon analizinde ise teknoloji araçlarının kullanım sıklığının teknoloji destekli öğretim stratejileri kullanımında ve yöntem ve teknik seçiminde etkili olduğu görülmüştür. Nitel analizler işbirlikli öğrenme, problem çözme gibi metotların öğretmenler tarafından tercih edildiğini göstermiştir. retim Teknolojileri, Teknoloji Destekli Öğretim Stratejileri, Öğretim Yöntem ve Teknikleri

ABSRACT THE INFLUENCE OF INSTRUCTIONAL TECHNOLOGIES ON THE USE AND CHOICE OF TEACHING STRATEGIES, METHODS AND TECHNIQUES This research aims to reveal the choice of educational strategies, instructional technologies, methods and techniques of teachers who are working in vocational high schools according to the various variables. Since this research describes the already existing situation, it is a scanning model study. Research group consists of teachers who are working in various vocational schools in istanbul in 2009- 2010 year of education. This sample research consists of 372 teachers from varios branches who are working in Anatolian side of İstanbul among 14 vocational schools in total. In order to measure the attitudes and aptitudes of teachers towards the use of instructional techonologies, technology-enhanced instructinal strategies, methods and techniques; a five sectioned scale has been developed. First section consists of 6 questions that reveals the personality and proffesional characteristics of teachers. Second section consists of 10 questions which aims to meausure the attıtudes of teachers towards the use of techonology as an educational instrument Third section consists of 22 items, so that the teachers reveal their choices in terms of the frequency of the use of technology and the ımportance of it by grading the scale. Fourth section consists of 10 items that reveals the teachers' usage frequency of techonology enhanced teaching strategies and the importance they give to it. Fifth section consists of 22 items that reveals the teachers' frequency usage of the methods and techniques and the importance they give to it. The scale was implemented after the measure of validity and reliability of each section. The results were meausered by statistical analyses. All data that was given to teachers was analyzed with the help of SPSS program statistics. In order to analyze the data; frequency, percentage, mean, standard deviation, t test, ANOVA and multivariate linear regression analysis test results were benefited from. These results show that the teachers who were graduated from technical training schools and are working in vocational schools use tehnology and technology enhanced instructional strategies more often regression analyses show that the frequency usage of technological tools has an influence on technology enhanced instructional strategies and the choice of methos and techniques. The qualitative analyses show that methods such as collaborative learning, problem solving are prefered by teachers. Key words: Instructional Technology, Technology Enhanced Instructional Strategies, Teaching Methods And Techniques.
Keywords: Öğrenim ve Öğretim; Öğretim Stratejileri; Öğretim Teknolojileri