Eş’ari’nin Makalat’ında şii grupların sınıflandırılması ve önemli görüşleri - Köse, Alpaslan (My University, 2006)
Tez konumuz “Eş’arî’nin Makâlât’ında Şiî Grupların Sınıflandırılması ve Önemli Görüşleri”dir. Çalışmamızda Makâlât’ın özellikle Şiî Gruplarına ayrılan bölümünü daha detaylı bir şekilde incelemeye özen gösterdik. Giriş kısmında; araştırmanın metoduna, kaynaklara ve itikâdî mezheplerin ortaya çıkış sebebiyle alakalı konulara kısaca temas ettik. Birinci bölümde; Eş’arî’nin hayatı, ilmî şahsiyeti, düşünceleri ve eserleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. İkinci bölümde; “Eş’arî’nin Makâlât’ında Şiî Grupların Sınıflandırılması ve Önemli Görüşleri” ve eserin tanıtımı, neşirleri, diğer bilgiler ve Şiâ ile ilgili bölümlerin anlatılması ve onların önemli görüşlerini irdelemeye gayret ettik. Sonuç bölümünde ise kısa bir değerlendirme ile tezimizi tamamlamış bulunuyoruz.

Our thesis subject is “The Grouping of the Shia and the important opinions in Ashari’s Makalat”. We especially cared more about the detailed inspecting of the section of the Shia Groups in Makalat. At the begining part; we mentioned on the research method, resources and the reasons of the appearing of the faith sect. In the first section; we tried to give information about the life of Asharî, scientific personality, his thoughts and products. In the second section; we tried to give information about “The Grouping of the Shia and the Important opinions in Asharî’s Makalat”, the publishing, other information and the explaining of the information related with Shia and the important thoughts of them. In the result section; we completed our thesis by having a short evaluating.
Keywords: İslam Dini; İslam Mezhepleri_Şiilik