The identification process of Maronites in Lebanon - Çöp, Serdar (My University, 2019)
Bu çalışma Lübnan Marunîlerinin kimlik süreçlerini, yüzyıllardır tarihi yerleşim birimleri olan ve Lübnan Dağı adı verilen topraklarda sahip oldukları otonomi üzerinden ele almaktadır. Bu tez çalışması Marunîlerin kimlik sürecinin dinamik ve devam etmekte olan bir süreç olduğunu, bu kimliğin inşa edilmekte, değişik içeriklere sahip farklı isimler/ semboller altında ve farklı koşullarda ifade edilebildiğini önermektedir. Fakat bu süreç içerisinde belirli bir davranış biçimi gözlemlenebilmekte ve belirleyici unsur Marunîlerin kendi otonomileri sağlandığında, tehdit edildiğinde veyahut da bu otonomi güven altına alındığında göstermiş oldukları tepki olarak karşımıza çıkmaktadır. Marunî kimliğinin bu dinamik yapısının ve de kimlik sürecindeki belirli davranış biçiminin gösterilmesi adına, çalışma, Marunîlerin otonomi anlayışlarının tarihsel bağlamında nasıl geliştiğini, bu otonominin 19. Yy. Osmanlı hâkimiyeti altında ve de 1920’de Büyük Lübnan’ın kuruluşundan 1943’te Lübnan’ın bağımsızlığını kazanmasına kadar süren Fransız Manda Yönetimi döneminde nasıl bir çatışma süreci içerisine girdiğini ve de Marunîlerin bu gelişmelerin bir sonucu olarak kendi kimliklerini diğer gruplar ve bulundukları çevre içerisindeki diğer kimlik iddiaları karşısında nasıl ifade ettiklerini incelemektedir. Çalışma Marunîleri genel olarak ele almış olmasına rağmen, bu kimlik sürecinin asıl aktörü olarak Marunî Kilisesi üzerinde durmaktadır ve bu önceliklendirmenin nedenleri çalışma içerisinde verilmiştir.

This study analyzes the identification process of Maronites in Lebanon, focusing on the autonomy they have enjoyed over the centuries in their own historical premise, called Mount Lebanon. This thesis suggests that the identification process of Maronites is dynamic and processual and this identity is being constructed, possibly expressed under different names/ banners with different contexts under different circumstances. However, a pattern can be observed in this process and the determinant element appears as the reaction of the Maronites when their autonomy is provided, threatened or consolidated. In order to demonstrate this dynamic characteristic of the Maronite identity and the pattern in this identification process, the study examines how the autonomy understanding of the Maronites has developed in its historical context, how it is contested as a result of the developments in the 19th century under the Ottoman rule, and during the French Mandate Period from the establishment of the Greater Lebanon to the independence of Lebanon in 1943, and how the Maronites expressed their identities vis-à-vis the other groups and the identity claims in their environment, as a result of such developments. Though the study refers to the Maronites in general, it specifically focuses on the Maronite church as the main actor of this identification process and the reasons behind this prioritization is also provided in the study.
Keywords: Autonomy; Identity; International relations; Kimlikler; Lebanon; Lübnan; Maronites; Marunîler; Middle East; Ortadoğu Identification; Otonomi; Political science; Siyasal bilim; Uluslararası ilişkiler