The Friedman Two-Way Anova by Ranks Application: Comparison of Change Forces - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Bütün organizasyonlar kendilerini değişime zorlayan çevresel faktörlerle karşı karşıyadırlar. Değişim güçleri adını verdiğimiz bu faktörlerin bir firmanın şimdiki ve gelecekteki performanslarına olan etkisi onların kuvvetini belli eder. Eğer örgütsel değişim sürecini incelemek istiyorsak bu incelemeye bir işletmenin iç ve dış çevresindeki faktörleri incelerek başlamamız doğru olacaktır. Firmaların karşı karşıya oldukları değişim güçlerinin çeşitliliği ve zorlayıcı etkileri organizasyounun gelecekteki davranışlarına ip ucu teşkil edecektir. Bu çalışmada farklı sektörden iki firmanın karşı karşıya olduğu değişim güçlerini ölçmek için beş faktörlü değişim gücü anketi uygulanmıştır. Çıkan sonuçları karşılaştırmak için izlenen istatistiksel yöntem parametrik olmayan Friedman iki yönlü varyans analizi ve bu teste bağlı çoklu karşılaştırma yöntemidir.

Every organization is confronted with forces it has to adapt in order to survive. From the company perspective, the strength of a change force is determined by its current or future impact on the company's performance. If we want to analyze an organizational change process we should start with analyzing the forces within the firms internal and external environment. The varieties and strengths of forces perceived will have the cues for further actions. In this study two organizations from different sectors are analyzed. To measure the change forces existed within the companies' environments a five-factor change force questionnaire is conducted. Then a nonparametric test, Friedman two-way ANOVA and its multiple comparison test is performed to compare the means of the factors obtained
Friedman İki Yönlü Varyans Analizi Uygulaması: Değişim Güçlerinin Karşılaştırılması