KOBİ borsaları ve Türkiye’de KOBİlerin borsadan yararlanması üzerine bir uygulama - Şener, Ender (My University, 2006)
KOBİ BORSALARI VE TÜRKİYE DE KOBİLERİN BORSADAN YARARLANMASI ÜZERİNE BİR UYGULAMA Küreselleşmenin ortaya çıkardığı en önemli sorunlardan bir tanesi sosyal adaletin tam anlamıyla sağlanamaması sorunudur. Baktığımız zaman özellikle; KOBİ’lerin sosyal adaleti sağlama anlamında istihdam sorununu dünyada önemli ölçüde çözdüğünü görmekteyiz.Bu anlamda KOBİ’ lerin konumu ön plana çıkmaktadır. KOBİ’ lerin sorunlarına baktığımızda ise; en önemli sorununun finansman sorunu olduğu görülmektedir. Zira Türkiye de tüm isletmelerin yüzde 96 sını oluşturan KOBİ. ler kredi olanaklarından ancak yüzde 4 oranında yararlanmaktadır. Bu olgu göstermektedir ki; KOBİ’ lerin finansman sorunlarını çözmek için alternatif finansman yöntemleri ön plana çıkmaktadır.Son dönemlerde ise bunlardan bir tanesi diğerlerinin arasından ayrılmıştır. O Finansman yöntemi de KOBİ Borsalarıdır. KOBİ. Borsalarında en önemli basarı örneği Dünyada NASDAQ olmuştur. Bunun en önemli sebebi de; piyasa tarafından bu talebin gelmesidir. Aynı zamanda borsa içi yapısı olan AIM de önemli bir basarı örneğidir. Türkiye de ki duruma baktığımızda ise İMKB haricinde; İMKB nin altında; 2 piyasa mevcuttur. Bunlar YEP ve İkincil Ulusal Pazar dır. Bunlar yeterince piyasa hacmine ne yazık ki ulaşamamıştır.Ayrıca GİP A.Ş olarak tanımlanan, yeni bir NASDAQ Modeli bir piyasa oluşturma çabaları halen sürmektedir. Bu Piyasadan yakın zamanda çok önemli bir basarı beklemek günümüz koşullarında sanırım çok doğru olmayacaktır.

SME STOCK EXCHANGES AND AN APPLICATION TO BENEFIT FROM STOCK EXCHANGES FOR SMEs One of the biggest problem which globilization exposes,is literally can not be provided of social justice.When we analyze that,especially about providing social justice, SMEs solves the problem of employment. All things considered it can be concluded that, location of SMEs stand in the forefront. When we analyze the problems of SMEs; We can see that, the biggest problem they have is financial problem. Because SMEs compose 96% of all enterprises in the Turkey and they can only benefit from %4 of loans of banks.This problem shows us that; to solve the financial problem of SMEs alternative financial methods recently stand in the farefront.One of the method which is SME Stock Exhanges,acquire a different character. The most important example of SME Stock Exchanges which is succesful, is NASDAQ.Nonetheless,AIM which is in the chief market, is a succesful example of SME Stock Exchanges. When we anlyze the position in the Turkey,other than İstanbul Stock Exchange,there are 2 markets which is in the İstanbul Stock Exchange.These are New Economical Market and Secondary National Market.Unfortunately; the can not gain enough market volume. Also Works to form a market like NASDAQ are continued which is defined Developing Enterprises Market. n the near future according to me,in pressent days to wait for a big achievement of Developing Enterprises Market will no be true.
Keywords: Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler