Gösteri amaçlı televizyon spor programlarının futbol kamuoyunu yönlendirme konusunda etkisi - Tuncay, Bülent (My University, 2019)
Amaç: Gösteri amaçlı televizyon spor programlarının Beyaz Futbol rneğiüzerinden irdelenmesi ve bu tarz programların futbol kamuoyu üzerinde oluşturduğuetkinin incelenmesi.Gereç ve Yöntem: Araştırma “Nitel Yöntem”e göre tasarlanmış ve “YarıYapılandırılmış Derinlemesine Görüşme” tekniği kullanılarak veri toplanmıştır.Örneklemi oluşturan katılımcılar; yazılı medyadan 4 gazeteci, görsel medyadan 4programcı, televizyon spor programlarından 4 yapımcı, futbol üzerine çalışmalarıolan 2 spor sosyoloğu ve Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray tribün gruplarınıntemsilcilerinden 6 taraftar olmak üzere 20 kişiden oluşturulmuştur.Bulgular ve Sonuçlar: Televizyon programcıları, Beyaz Futbol ve benzeriprogramların hoş zaman geçirilen bir yayıncılık içerdiğini, programdaki tartışmalarıntaraftarların deşarj olmasına yardımcı toplum üzerindeki baskıyı azalttığınısavunuyor. Spor sosyologları, Beyaz Futbol programındaki tartışma ortamından vekullanılan dilden etkilenebilecek bazı taraftarların taşkınlık yapabilme riskine dikkatçekiyor. Spor basınının duayen isimlerine göre ise stada giden taraftarla televizyonbaşındaki taraftarı ayırmak gerekiyor. Stada gelen taraftar olumlu yönde dönüşümyaşıyor. Futbolu ağırlıklı olarak televizyon programlar üzerinden takip eden kitle isesanal ortamda sosyalleşerek etkileşime geçiyor ve bu grup ile Beyaz Futbol programıbirbirini besleyen yapılara dönüşüyor.

Objective: To analyze the show-based television sports shows through the exampleof 'Beyaz Futbol' (White football) show and to examine the impact of that type ofshows on football public.Materials and Methods: The research was conceived according to the 'qualitativemethod' and the data were collected by using the 'semi-structured in-depth interview'technique. The participants of the sample were; 4 journalists from print media, 4football pundits from audiovisual media, 4 producers from television sports shows, 2sports sociologists with studies on football and 2 fans from each of Beşiktaş,Fenerbahçe and Galatasaray fan groups, a total of 20 people.Findings and Conclusions: Television pundits argue that Beyaz Futbol and similarshows offer a pleasant broadcasting, and that the debate during the show reduces thepressure on the society by helping the fans let off their steam. According to sportssociologists, some football fans may be affected by the language used in the debateenvironment on 'Beyaz Futbol' show and may be pushed to behave in an aggressiveway. According to the experienced journalists of sports press, there should be adifferentiation between the fans in the stadium and the fans in front of oftelevision. Fans attending the game in the stadium are experiencing a positivetransformation. By the way, the mass who is mainly watching football throughtelevision shows, socializes and interacts in a virtual environment, and this group offans and 'Beyaz Futbol' show are transformed into structures nurturing each other.
Keywords: Beyaz Futbol; Gösteri Amaçlı Televizyon SporProgramı Beyaz Futbol; Öğrenim ve öğretim; Spor; Sports; Study and teaching; television; Televizyon; the show-based television sports shows