İspanya ve Suudi Arabistan arasında yenilenebilir enerji açısından ekonomik ilişkiler - Mogo Garcia, Marta (My University, 2023)
Bu çalışma, İspanya ve Suudi Arabistan arasındaki ekonomik ve resmi ilişkileri incelemektedir. Bu inceleme sırasında, İspanyol yenilenebilir enerji şirketlerinin Suudi Arabistan'ın ekonomik çeşitliliğinde oynayabileceği olası role de dikkat çekilecektir. Suudi Arabistan net petrol ihraççısı bir ülke olduğu için İspanya ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerde petrol kilit bir rol oynamaktadır. Suudi Arabistan'ın ekonomik olarak doğal kaynaklara bağımlılığı, devletin rantiye devlet şeklinde yapılanmasına neden olmuştur. Bu durumun bir sonucu olarak rant, ekonomik ilişkileri analiz etmek için kullanılan değişkenleri etkilemekte ve incelemenin doğal kaynak varlığı açısından ele alınmasını gerektirmektedir. Bu nedenle çalışmanın teorik yönü, rant ilişkilerini, ticaret ve doğrudan yabancı yatırım gibi değişkenlerin bir belirleyicisi olarak kabul etmektedir. Resmi ilişkiler için, iki ülke arasındaki yakınlığın derecesini değerlendirmek için iki ülke arasında yapılan resmi ziyaretler, ikili anlaşmalar ve diğer etkinlikler kullanılmıştır. Vizyon 2030, Suudi hükumetinin ülke ekonomisini çeşitlendirmeye yönelik yapılan son plandır. Bu planda, yenilenebilir enerjiler, iç enerji talebini karşılamak ve talep fazlasını ise ihraç etmek gibi ikili bir hedefle öne çıkmaktadır. Yenilenebilir enerji alanında başarılı bir konuma sahip İspanyol şirketleri, Suudi Arabistan'daki faaliyetlerini artırmaya çalışmaktadır. Devam eden projelerin analizi ile İspanyol şirketlerinin Suudi Arabistan'ın ekonomik çeşitlenmesinde önemli bir rol oynayıp oynayamayacağını açıklanacaktır.

This work investigates the economic and official relations between Spain and Saudi Arabia. At the same time, the goal is to point out the possible role that Spanish renewable energy companies may play in Saudi Arabia's economic diversification. The relations between Spain and Saudi Arabia fall under the influence of petroleum. In this context Saudi Arabia's economic dependence on natural resources has shaped the state as a rentier. Consequently, the variables used to analyze the economic relations are modified and need to be addressed in the presence of the natural resource. That is why the work's theoric aspect keeps the rentierism as a modifier of the other variables such as trade or FDI. For the official relations, visits agreements or other events are used to evaluate the degree of engagement between both countries. Vision 2030 is the latest plan impulsed by the Saudi’s government to diversify the country's economy. Renewable energies have a double aim in this plan, satisfy part of the internal energy demand and as energy for selling. Spanish companies with a successful trajectory in this field have shown an interest in increasing their activity in Saudi Arabia. With the analysis of the ongoing projects, we will find if Spanish companies may play a vital role in Saudi Arabia's economic diversification.
Economic relations between Spain and Saudi Arabia in terms of renewable energy
Keywords: Doğrudan yabancı yatırım; Economic relations; Ekonomik ilişkiler; Foreign direct investment; İspanya; Petrol; Rant devleti; renewable energies; Renewable energy sources; Rentier state; Saudi Arabia; Spain; Suudi Arabistan; SuudiArabistan; Ticaret; Trade; Vision 2030; Vizyon 2030 Petroleum; Yenilenebilir enerji kaynakları