Kuzey Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’nda hidrolojik değişkenlerle çözülmüş oksijen, fosfor, klorofil-a ve anyonik yüzey aktif maddelerin mevsimsel değişimi ve kirleticilerle ilişkileri - Serter, Umut (My University, 2010)
KUZEY MARMARA DENİZİ VE İSTANBUL BOĞAZI’NDA HİDROLOJİK DEĞİŞKENLERLE ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN, FOSFAT FOSFORU, KLOROFİL-A VE ANYONİK YÜZEY AKTİF MADDELERİN MEVSİMSEL DEĞİŞİMİ VE KİRLETİCİLERLE İLİŞKİLERİ Marmara Denizi etrafında tarih boyunca önemli insan yerleşimleri yer almış, Boğazlar sistemiyle beraber önemli bir ticari su olarak kullanılmıştır. Marmara Denizi ve Boğazlar sistemi kendine özgü yapısı ve coğrafi konumuyla insanlık için önemli bir bölge olmuştur. Günümüzde Marmara Denizi çevresi ülkemizin en kalabalık nüfusu ve en gelişmiş sanayi bölgesini içermektedir. Marmara Denizi çevresindeki yerleşim ve sanayi bölgesinin etkisiyle gün ve gün ölmektedir ve bu durum ülkemizin en önemli su ürünleri üretim bölgesini yok etmekte ve etrafında yaşayan insanların yaşam kalitesini düşürmektedir. Çalışmamızda Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’nın oşinografik şartları, çözünmüş oksijen miktarı, fosfat ve anyonik yüzey aktif maddelerin mevsimsel değişimi ve kirleticilerle ilişkileri incelenmiştir. Çalışmayla deniz kirlenmesinin boyutları ve muhtemel çevresel etkileri hakkında bilgi üretilecektir. Bu arada arıtma tesislerinin verimliliği üzerinde de fikir sahibi olunacaktır.

THE MARMARA SEA AND THE BOPHORUS OCEANOGRAFİC MONİTORİNG, PHOSPHATE AND ANİONİC SUFFACTANT QUANTİTY CHANGİNG FOR SEASONAL AND RELATİON WİTH POLLUTANT. The Marmara Sea has been important habitat to humanity for history. The Dardanelle, The Marmara Sea and The Bosporus constitute important channel for transportation of sea and sea animals. The Marmara Sea and the Bosporus zone have crowded population and enormous industry in our country. The Marmara sea evolution dead sea by industrial pollution and the waste water from enormous population. The pollution of The Marmara Sea effected living in the sea and population who live in zone. The research about the Marmara Sea and the Bosporus oceanographic monitoring, phosphate and anionic surfactant quantity changing for seasonal and relation with pollutant. The research give knowledge about the Marmara Sea pollution size and effected to the environme
Keywords: Çevre Bilimleri; Hidrolojik Araştırma