Mikrobiyal modelle hazırlanan mine çürük lezyonunun erken safhada teşhis edilmesinde ve remineralizasyonun belirlenmesinde çeşitli metotların etkinliklerinin değerlendirilmesi - Bozkurt, Funda Öztürk (My University, 2003)
Diş çürükleri, dişin sert dokularının enfeksiyöz hastalığıdır. Gelişmiş ülkelerde çürük görülme sıklığı ve yaygınlığındaki düşüş, erken tesbit metotları ve cihazların geliştirilmesine sebep olmuştur. Bu çalışmanın amacı in vitro mikrobiyal çürük modeli ile çürük lezyonu oluşturulan mine örneklerinde Kompüterize Tomografi (CT), Quantitative Light-Induced Fluorescence (QLF) ve Confocal Lazer Taramalı Mikroskop (CLSM) yöntemlerini, çok erken çürüklerin ve remineralizasyonlarının tespitinde değerlendirmektir. Bu amaçla 3 mm çapında hazırlanmış 64 adet mine örneği poliakrilik çubuklara monte edilmiştir. CT ve CLSM analizleri için 8 adet örnek baseline olarak saklanırken 56 örnekten baseline QLF görüntüsü elde edilmiştir. Daha sonra in vitro mikrobiyal çürük modeli kullanılarak erken safhada çürük lezyonları oluşturulmuştur. Oluşan çürük lezyon derinliğini kontrol amacıyla 2 adet örnek CLSM ile incelenmiş ve ortalama lezyon derinliği 38 µm olarak belirlenmiştir. Kalan 54 örneğin demineralizasyon CT ve QLF verileri elde edildikten sonra örnek yüzeylerinin yarısı aside dayanıklı cila ile örtülmüştür. Her grupda 18 adet örnek, rastgele olmak üzere 0, 300 ve 1100 ppm florür gruplarına dağıtılmış ve remineralizasyon uygulanmıştır. Remineralizasyon CT ve QLF verileri elde edildikten sonra örnekler ikiye ayrılmış ve CLSM ile lezyon derinliği, alanı ve toplam floresens kaybı açılarından analiz edilmiştir. CT baseline ve demineralizasyon arası fark bulunamazken, remineralizasyonda 0 ile 300 ve 0 ile 1100 grupları arasında fark tespit edilmiştir. QLF demineralizasyon ve baseline farkını belirleyemezken, demineralizasyon ve remineralizasyonda farkını belirlemiştir. CLSM demineralizasyon ve baseline arasındaki farkı belirlemiştir ancak demineralizasyon ve remineralizasyon arası farkı belirleyememiştir. Çalışmamız şartları altında, çok erken çürük lezyonların tesbitinde CT'nin üzerinde yoğun çalışmalar gerektiren bir metot olduğu sonucuna varılmıştır.

Caries is an infectious disease of dental hard tissues. Decline of caries prevalence and incidence lead development of early detection methods and devices. Aim of study was to evaluate Computed Tomography (CT), Quantitative Light-Induced Fluorescence (QLF) and Confocal Laser Scanning Microscope (CLSM) on detection of early caries formed by in vitro microbial caries model and their remineralization. 64 enamel specimens, 3 mm in diameter, were prepared and mounted on polyacrylic rods. 8 specimens were kept as baseline for CT and CLSM analyses and QLF baseline data was obtained on 56 specimen. In vitro microbial caries model was processed to produce carious lesions on remained 56 specimens. In order to determine carious lesion depth, 2 specimens were dissected and evaluated on CLSM and mean lesion depth were 38 µm. Following demineralization datas obtained for CT and QLF analyses on remained 54 specimens, half of surfaces of specimens were sealed with acid resistant varnish. Specimens were randomly distributed into remineralization groups; 0, 300, 1100 ppm fluoride, each 18 specimens. Following remineralization datas for CT and QLF, specimens were dissected, analyzed for lesion depth, area and total fluorescence loss by CLSM. There wasn't significant difference between CT baseline and demineralization, whereas between remineralization groups 0-300 and 0-1100 had significant differences. QLF couldn't find difference between demineralization and baseline but difference between demineralization and remineralization. CLSM could differentiate difference between demineralization and baseline but difference between demineralization and remineralization. Under the conditions of this study CT method needs to work more to be used on detection of early carious lesions.
Keywords: Diş Hastalıkları