Film yönetmenliği - Savan, Nazlı Ece (My University, 2022)
Film yönetmenlerinin, yönetmenlik üzerine düşüncelerinin şekillendirdiği bu tez çalışmasında, film yönetmenliğinin ortak ve farklı noktaları gözler önüne serilmiştir. Bu amaçla, film yönetmeninin görev ve sorumlulukları tartışılmış, film yapım sürecine ve sinemanın unsurlarına değinilmiş ve film yönetmenlerinin yapmış olduğu film yapımıyla ilgili tercihleri incelenmiştir. Bu tez çalışmasında bahsi geçen film kurmaca film ve bahsi geçen yönetmen sanatçı film yönetmenidir. Sanatçı film yönetmenleri, dünya üzerinde sanatın herhangi bir dalıyla ilgilenen diğer sanatçılar gibi sanatlarını kendilerini ifade etmek için kullanmaktadırlar. Dolayısıyla sanatçı bir film yönetmeninin sinemanın dilini iyi biliyor olması ve bu dili, oluşturmak istediği anlamı en iyi ifade edeceğini düşündüğü şekilde kullanabiliyor olması gerekmektedir. Bu tez çalışması kapsamında, Yönetmen Derviş Zaim, Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun ve Yönetmen Tolga Karaçelik ile röportaj yapılmış, film yapımı ile ilgili yazılı kaynaklar taranmış ve sinema tarihine önemli eserler bırakmış yönetmenlerle yapılmış röportajlar incelenmiştir. Bütün bu çalışmaların sonucunda, film yönetmenin tek bir doğru yolu olmadığı gözler önüne serilmiştir. Film yönetmenin doğru yolunu, film yönetmeninin, yaratmak istediği anlamı en iyi şekilde ifade edeceğine inanarak yaptığı film yapımıyla ilgili tercihlerinin sonucunda oluşturduğu kanısına varılmıştır. Bu çok kişisel ve biricik bir yoldur. Bu tez çalışması, film yönetmenliği ile ilgili literatüre katkı sağlamayı, yönetmen olarak film yapmak isteyen kişilere ilham ve fikir vermeyi amaçlamaktadır.

In this thesis study, which is shaped by the ideas of film directors on directing, the common and unique aspects of cinema directing are exposed. In order to do this, the roles and responsibilities of the film director are discussed, and the elements of cinema and the filmmaking process are addressed. The preferences of film directors with regard to film production are also reviewed. The film and the director are both referenced in this thesis; the film is a work of fiction, and the director is an artist film director. Just like every other artist who is interested in any type of art, artist film directors utilize their art to express themselves. An artist film director must therefore be good at the cinematic language and be able to use it in a manner that he/ she believes will best convey the meaning he/ she is trying to convey. Within the scope of this thesis, interviews with directors Derviş Zaim, Mahmut Fazıl Coşkun, and Tolga Karaçelik were conducted. Filmmaking literature was conducted, and interviews with directors whose works have had a significant impact on cinematic history were reviewed. These efforts have made it very evident that there is no one ideal method of film directing. It has been determined that the film director's decisions on filmmaking -choices that they believe would best portray the meaning they wish to create- will lead them down the correct method. This is a very personal and unique method. This thesis intends to add to the body of knowledge on cinema directing and to offer inspiration and suggestions to individuals who wish to direct films.
Keywords: Film Composition; Film Kompozisyonu Film Directing; Film Yapımı; Film Yönetmenliği; Filmmaking; Motion picture producers and directors; Sinema yapımcıları ve yönetmenleri