Kabahat ve suç ayrımı - Girgin, Kaan (My University, 2020)
“Kabahat ve Suç Ayrımı” adlı tezimizde genel olarak kabahat ve suç kavramlarının ne olduğu, kabahat ile suç ayrımı ve arasındaki farklar ile Anayasa Mahkemesinin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu konudaki içtihatları incelenmiştir.Tezimizin ilk bölümünde doktrin ve yargıda “kabahat” ve “suç” kavramlarının ne şekilde tanımlandığı ve anlaşıldığı incelenmiş; akabinde geçmişte suçların içinde görülen kabahatlerin Dünyada ve ülkemizde nasıl bir süreç içerisinde suç kavramı kapsamından çıkartarak ayrı bir hukuki yapıya kavuşturulduğu anlatılmıştır. Bunun yanında kabahat ve suç ayrımı yapılmasında ortaya konulmuş olan teoriler incelenmiştir. İlk bölümün sonunda ise kabahat ile suç ayrımı yapılmasının özellikle uygulamada ve yargısal faaliyetlerde ne şekilde yarar sağladığı açıklanmıştır.Tezimizin ikinci bölümünde ise temel birtakım konulara değinilmiş, bu konuların kabahatler ve suçlar açısından ne şekilde düzenlendiği incelenmiştir. Bu konularda arasında ayrıca kabahat ve suç ayrımında kullanılabilecek olanlar kabahat ve suç ayrımı için birer kriter olarak kabul edilmiş, bu kriterin kabul edilme sebebi ve ne şekilde kullanılabileceği açıklanmıştır. Ayrıca kabahat ve suçlar açısından önem taşıyan temel konularda doktrin ve yargı tarafından tartışılagelen birtakım meseleler üzerinde durulmuş, bu konudaki görüşler ve nihayet bizim görüşümüz de açıklanmıştır.Tezimizde konular anlatılmaya çalışılırken ayrıca Anayasa Mahkemesinin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kabahat ve suç ayrımı konusundaki içtihadı ve çeşitli kararları da aktarılarak ve tahlil edilerek gösterilmeye ve önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.

In our thesis titled “Misdemeanor and Crime Distinction”, what the concepts of misdemeanor and crime are, the differences between misdemeanor and crime, and the jurisprudence of the Constitutional Court and the European Court of Human Rights on this issue have been examined.In the first part of our thesis, how the concepts of misdemeanor and crime are defined and understood in doctrine and judgment are examined; Subsequently, it was explained how the misdemeanors that were seen in crimes in the past were taken out of the concept of crime in the world and in our country and gained a separate legal structure. In addition, the theories put forward in making the distinction between misdemeanor and crime were examined. At the end of the first part, it is explained how the distinction between misdemeanor and crime is beneficial especially in practice and judicial activities.In the second part of our thesis, some basic issues are mentioned and how these issues are organized in terms of misdemeanors and crimes are examined. Among these issues, the ones that can be used in the distinction of misdemeanor and crime have been accepted as criteria for the distinction of misdemeanor and crime, and the reason for the acceptance of this criterion and how it can be used is explained. In addition, some issues discussed by the doctrine and the judiciary on fundamental issues that are important in terms of misdemeanor and crimes were emphasized, opinions on this issue and finally our opinion were also explained.While trying to explain the topics in our thesis, the jurisprudence and various decisions of the Constitutional Court and the European Court of Human Rights on the discrimination of misdemeanor and crime are also explained and analyzed, and its importance is emphasized.
Keywords: Anayasa Mahkemesi; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Misdemeanor; Constitutional Court; crime; distinction between misdemeanor and crime; European Court of Human Rights; Kabahat; kabahat ile suç ayrımı; Kamu hukuku; Public law; suç