Genç tenis sporcu adaylarında geleneksel öğretim yöntemlerine karşın farklılıkla öğretim yönteminin tenise özgü beceri görsel reaksiyon ve hareketlilik üzerine etkileri - Yıldırım, Yahya (My University, 2020)
ÖZETGenç tenis sporcu adaylarında geleneksel öğretim yöntemlerine karşın farklılıkla öğretim yönteminin tenise özgü beceri görsel reaksiyon ve hareketlilik üzerine etkileriÖğrencinin Adı: Yahya YILDIRIM Danışman: Prof.Dr. Ali KIZILETAnabilim Dalı: Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Hareket ve Antrenman Anabilim DalıAmaç: Çalışmamızda geleneksel öğretim yöntemlerine karşın farklılıkla öğretim yönteminin genç tenis sporcu adaylarında tenise özgü beceri, hareketlilik ve görsel reaksiyon zamanı üzerine etkilerini incelemek amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, lise öğrencilerinden oluşan farklılıkla öğretim grubu (FÖG) ve geleneksel öğretim grubu (GÖG) ile bir tenis kulübüne yeni başlayan öğrencilerin yer aldığı kontrol grubu (KG)’ndan oluşmaktadır. Her grupta 12 kişi olacak şekilde toplam 36 katılımcı (yaş 15.00 ± 0.00, boy 1.65 ± 0.06, kilo 64.69 ± 11.50) bulunmaktadır. Çalışma gruplarında katılımcılar 10 hafta süresince 30 çalışma yapmışlardır. Tüm gruplarda çalışmanın başında, ortasında, sonunda ve çalışma bitiminden 2 hafta sonra kalıcılık testi şeklinde Uluslararası Tenis Numarası (ITN), hareketlilik ve görsel reaksiyon testleri uygulanmıştır. Kontrol grubunda antrenmanlar 10 haftadan sonra da devam ettiği için kalıcılık testi yapılmamıştır. Bulgular ve Sonuç: Yapılan analizler sonucunda tüm gruplarda yapılan antrenmanların beceri ve reaksiyon zamanını geliştirdiği ve hareketlilik süresine etki etmediği görülmüştür. Bunun yanı sıra farklılıkla öğretim yöntemi grubunun diğer gruplara göre vole derinlik, forehand backhand doğruluk, servis ve toplam vuruş skorları üzerinde daha fazla gelişime ve kalıcılığa sebep olduğu görülmüştür.

SUMMARYThe effects of differential training methods on tennis specific skills mobility and visual reaction in young tennis athletes candidates against traditional training methods Student’s Name: Yahya YILDIRIMName of Supervisor: Prof. Dr. Ali KIZILETThe Department: Marmara University Faculty of Sport Sciences Department of Movement and TrainingObjective: In this study, it was aimed to investigate the effects of differential training method on tennis skills, mobility and visual reaction time in young tennis athletes candidates against the traditional training methods.Materials and Methods: Our study consisted of differential learning (DL) group and traditional learning group (TL) consisting of high school students, and control group (KG) which included new students to a tennis club. There were 12 participants in each group (age 15.00 ± 0.00, height 1.65 ± 0.06, weight 64.69 ± 11.50). In the study groups, participants performed 30 training for 10 weeks. In all groups, International Tennis Number (ITN), mobility and visual reaction tests were performed at the beginning, middle, end and 2 weeks after the end of the study. In the control group, since the training continued after 10 weeks, the retention test was not performed.Results and Conclusion: As a result of the analyzes, it was seen that the training in all groups improved the skill and reaction time and did not affect the mobility. In addition, it was seen that differential learning group caused more improvement and permanence on volley depth, forehand backhand accuracy, service and total hit scores compared to other groups.
Keywords: Beceri; Differential learning; Farklılıkla öğretim; Geleneksel öğretim; Görsel reaksiyon; Hareketlilik; Mobility; Öğrenim ve öğretim; Skill; Spor; Sports; Study and teaching; Tenis; Tennis; Traditional learning; Visual reaction