Elit grekoromen güreşçilerde müsabaka öncesi dönemde uygulanan ağırlık kaybına yönelik beslenme programının, vücut kompozisyonu, kuvvet ve duygudurum profiline etkisi - Ayar, Mutallip (My University, 2018)
Bu çalışmada, Grekoromen Güreş Milli Takım sporcularına müsabaka öncesi ağırlık kaybı döneminde uygulanan beslenme programının vücut kompozisyonu, kuvvet ve duygudurum profiline etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın deney grubunu farklı sıkletlerdeki 23 Yaş Altı Grekoromen Güreş Milli Takımı sporcuları (n=8), kontrol grubunu da aynı sıkletlerdeki yedek sporcular (n=8) oluşturmuştur. Deney grubu sıklet ağırlığına ulaşabilmek için diyetisyen eşliğinde ağırlık kaybı uygularken, kontrol grubu kendi yöntemlerini kullanarak ağırlık kaybetmişlerdir. Her iki grubu oluşturan sporcuların, 23 günlük milli takım hazırlık kampı başlangıcında ve sonunda olmak üzere BEBİS ile analiz edilen 14 günlük besin ve sıvı tüketimi kaydı alınmış, duygudurum profili anketi doldurmaları sağlanmış, antropometrik ölçümler alınarak vücut kompozisyonları belirlenmiş, idrar yoğunluğu ölçümleri yapılmış ve pençe kuvveti testine tabi tutulmuşlardır. NCSS 2007 kullanılarak tanımlayıcı istatistikler, normal dağılım göstermeyen değişkenlerin iki grup karşılaştırmalarında Mann Whitney U, grup içi değerlendirmelerinde Wilcoxon Signed Ranks, değişkenler arası ilişkilerin değerlendirilmesinde Spearman’s Korelasyon Analizi, normallik incelemesinde Kolmogorov-Smirnov Testi yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak değerlendirilmiştir. 23 günlük araştırma sonunda deney ve kontrol grubunun günlük enerji ve protein alımlarında, deney grubunun ise vücut yağ yüzdesi değerlerinde azalma olmuştur (p<0,05). İdrar yoğunluğu değerlerine bakıldığında ise deney grubunda düşüş, kontrol grubunda artış saptanmıştır (p<0,05). Deney grubu pençe kuvveti değerlerinde artış gözlenmiştir (p<0,05). Duygudurum profili puanlarında kontrol grubunda artış deney grubunda ise düşüş saptanmıştır (p<0,01). Sonuç olarak diyetisyen eşliğinde beslenme uygulayarak ağırlık kaybeden grubun günlük enerji ve protein alımlarındaki değişimin daha az olduğu saptanmış; ayrıca dengeli bir beslenme uygulayan bu grupta vücut yağ yüzdelerinde düşüş ve duygudurum profilinde ise pozitif yönde değişim oluştuğu gözlenmiştir.

In this study, it was aimed to investigate the effect of nutrition program applied tothe grecoromen wrestling national team athletes before pre-competition weight losson body composition, strength and mood profile.The experimental group of the study consisted of the wrestling national teamathletes (n = 8) and the control group (n = 8) at the same intervals. When theexperimental group was performing a weight loss program in the presence of adietitian, the control group lost weight by using their own methods. The athletes whoconstituted the two groups were enrolled for 14 days of nutrient and fluidconsumption analyzed by BEBİS at the beginning and at the end of the 23 daynational team preparation camp. The body composition was determined by takinganthropometric measurements, urine density was measured, test. MannWhitneyU,Wilcoxon Signed Ranks, Spearman's Correlation Analysis, and Kolmogorov-Smirnov test were used in the NCSS 2007 program. The level of significance wasevaluated as p <0,05.As a result of 23 days of research, the daily energy and protein intake of theexperimental and control groups and the body fat percentage values of theexperimental group decreased (p <0,05). When the urine density values wereexamined, there was a decrease in the experimental group and an increase in thecontrol group (p <0,05). There was an increase in paw strength values in theexperimental group (p <0,05). When the mood profile scores were examined, theincrease was found in the control group and the decrease was found in theexperimental group (p <0,01).As a result, it was determined that the dietary program was applied in thepresence of a dietitian and the change in daily energy and protein intake was less inthe weight loss group. On the other hand, a decrease in body fat percentage, anincrease in paw strength points, and a positive change in the mood profile wereobserved in the group that performed a balanced diet.
Keywords: Athletes; Beslenme; Body Composition; Bodybuilding; Duygudurum Profili; Fiziksel uygunluk; Güreş; Güreşçiler; Hareket eğitimi; Kuvvet; Mood Profile; Movement education; Nutrition; Physical fitness; Sporcular; Strength; Turkey; Türkiye; Vücut geliştirme; Vücut Kompozisyonu Wrestling; Wrestlers; Wrestling