Konya'daki Kadınhanı Kervansarayı'nın devşirme malzemeler üzerinden değerlendirilmesi - Sevimli, Esin Esma (My University, 2019)
Konya ve çevresi, insanlık tarihi boyunca kesintisiz bir yerleşim alanı olmuştur. Anadolu’nun merkez noktası olması ve ticaret yollarının ana aksında yer alması, Konya’yı önemli bir konuma taşımıştır. Anadolu Selçuklu döneminde, başkent konumuna yükselmiş ve görkemli bir orta çağ şehrine dönüşmüştür. Anadolu Selçuklu yapı gruplarında çok sayıda devşirme malzeme kullanımı görülmektedir. Sütun, sütun başlıkları, paye, lento, söve, levha, lahit vb. birçok malzeme yeni yapılarda, aynı veya farklı işlevlerde değerlendirilmiştir. En yoğun devşirme malzeme kullanımı, kervansaray yapılarında görülmektedir. Özellikle Konya ve çevresindeki kervansaraylarda dekoratif ve işlevsel unsurlar dahilinde kullanılmıştır. Araştırma konumuz kapsamında, Konya Kadınhanı Kervansarayı’nın iç ve dış cephelerinde yer alan devşirme malzemeler; işlevi ve niteliği bakımından incelenmiştir. Yapılan inceleme sonrasında yapı bütününde dört farklı devşirme malzeme kullanım nedeni saptanmıştır. Kullanılan devşirme malzemeler, bilinçli ve mimari bir program dahilinde yapıya dahil edilmiştir.

Konya and its around has been a settlement area through human history. Being a centre of Anatolia and having main trade routes carried Konya an important point. In Anatolian Seljuk era, it rose to as capital city and turned into a marvellous medieval city.In Anatolian Seljuk era’s structure groups, it seems taht usage of lots of spolia material. Column, capital, lintel, jamb, plate, sarcophagus etc. Materials were evaluated in same or different functions in new structures. The most intensive use of spolia materials seem in building of caravanserai. Especially in caravanseriais of Konya and near of Konya this materials were used within decorative and functional ingredients.Within the spoce of our research, the spolia materials which are found at inside and outside facade in Konya Kadınhanı Caravanserai are investigated in terms of function and attribute. After this research, it was determined the reason fort he use of four different spolia materials in building structure. Used spolia materials were included consciously and within an architectural program to the building.
Keywords: devşirme malzeme; Kadınhanı Caravansarerai; Kadınhanı Kervansarayı; Konya; spolia; spolia material