Immigration policy of Germany: an analysis within The framework of a common European Immigration policy - Çomak, Mutlu Müge (My University, 2003)
Immigration Policy of Germany: An Analysis Within the Framework of a Common European Immigration Policy (Almanya'nın Göç Politikası: Ortak Bir Avrupa Göç Politikası Çerçevesinde Bir Çözümleme) başlığını taşıyan bu nden de anlaşılacağı üzere, Federal Almanya Cumhuriyeti'nin göç politikaları hakkında bir vaka çalışması niteliğindedir. Tutarlılık ve bütünlük sağlayan bir çalışma ortaya koyabilmek amacıyla, ilk olarak bir ulus-devletin göç politikalarına dair temel özellikler dile getirilmiş ve daha sonra bu özellikler vaka çalışmamız bağlamında örneklenmiştir. Konuya dair siyasi ve tarihi verilerin bir arka plan olarak kullanıldığı çalışmada, temel olarak günümüz Almanya'sında göç politikasına dair yaşanan dönüşüm ve tartışmalara odaklanılmıştır. Alman iç politikasındaki değişimlerin detaylı bir sunumu ve Almanya'nın bu konu bağlamında, Avrupa Birliği çerçevesindeki konumunun ortaya konması ile çalışmamız Federal Almanya Cumhuriyeti'nin göç politikalarını hala ulusal ekonomik çıkarları çerçevesinde ürettiği ve bu siyasi alandaki ulusal egemenliğini henüz uluslarüstü bir kuruma devretmeye rıza göstermediği yönündekini görüşü ispatlamaya çalışmaktadır. Bir ulus-devletin göç politikaları hakkındaki bir vaka çalışmasında neden örnek olarak Federal Almanya Cumhuriyeti'nin seçildiğine dair birkaç gerekçemiz vardır. Bir taraftan, Almanya siyasi tarihinde uluslararası göç alanında büyük deneyimleri olan bir ülkedir, ki bu durum bize güncel durumu karşılaştırmalı bir bakış açısı ile daha iyi anlama olanağını vermektedir. Diğer taraftan ise, Almanya Avrupa Birliği'nin en büyük ve siyasi anlamda en etkili üyelerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır, ki üyelerinden herhangi birinin bir siyasi alanını incelerken, bu kurumun da mutlaka dikkate alınması gereği düşünüldüğünde, bu da bizler için önemli bir noktadır. Çalışmamız dört ana araştırma sorunu üzerine kurulmuştur. Bunlar, Bir ulus-devletin göç politikasını şekillendiren etmenler nelerdir?, Savaş sonrası süreçte Alman göç politikasının nitelikleri nelerdir?, Alman göç politikasındaki güncel dönüşümler nedir ve bu yeni siyasi girişimlerin önemi nedir? ve Avrupa Birliği'nin ortak bir göç politikası oluşturma sürecinde Almanya'nın konumu nedir? şeklinde ifade edilebilir. İlk iki soru, konuya dair uzman görüşleri ve yazın taraması, diğer iki soru ise Federal Alman hükümeti, Alman siyasi partileri ya da Avrupa Birliği'ne ait belgeler gibi kimi birincil siyasi kaynaklar ile güncel gazete makalelerinin incelenmesi ile yanıtlanmaya çalışılmıştır. This MA thesis, titled as Immigration Policy of Germany: An Analysis Within the Framework of a Common European Immigration Policy, is a case study on the immigration policy of Federal Republic of Germany. In order to present a coherent and integral study, we are first going to have a look at the basic aspects of the immigration policy of a nation-state and then exemplify them within the context of the case study. Taking the historical and political data as the backgrounds of the subject matter, the study will mainly focus on the current changes and debates of the immigration policy in Germany. Through a detailed presentation of the changes in German domestic policy as well as the position of Germany within the European Union, the study will try to demonstrate that Federal Republic of Germany is building its immigration policy still upon its national economic interests and does not consent to give up its national sovereignty on this political area to a supranational body yet. As to the reasons, why Federal Republic of Germany is chosen as the case study of examination of the immigration policy of a nation state, there are several points. On the one side, Germany is a country with big experiences of immigration in its political history, which gives us the opportunity to understand the current situation better in a comparative way. On the other side, Germany is one of the biggest and politically leading countries of the European Union -rather than just being a member-, which definitely should be taken into consideration while studying any political aspect of one of its member states. The study is built upon four main research questions, namely What are the factors shaping the 'immigration policy' of a nation-state?, What were the characteristics of the German immigration policy in the post war period?, What is new in the German immigration policy and what is the importance of the new political attempts? and What is the position of Germany within the process of a common immigration policy of the European Union?. In order to answer the first two answers, the views of academics involved in this subject were reviewed and for the last two questions, primary political sources like documents of the Federal government, or the German political parties and those of the European Union as well as actual newspaper articles were examined.
Keywords: Avrupa Birliği