İmpact des transferts syntaxiques dans l’apprentissage du Français langue étrangère chez les étudiants Turcs - Karakaş, İris (My University, 2021)
Bu çalışmada, Türkçe ve Fransızca arasında var olan dilsel farklılıklar nedeniyle karşılaşılan sözdizimsel zorlukların üstesinden gelmek için Yabancı Dil Olarak Fransızca öğrenimi sırasında İngilizcenin ara dil olarak kullanılıp kullanılamayacağını söz konusudur. Gerçekleştirdiğimiz bu çalışma, Türk öğrencilerin Yabancı Dil Fransızca öğreniminde İngilizcenin ne ölçüde aracılık rolü oynayabileceğini görmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma problemimiz şu şekildedir: Türkçe ve Fransızca arasında var olan sözdizimsel etkileşimler nedeniyle Türk öğrenciler Yabancı Dil Olarak Fransızca öğrenimlerini zorlaştıran ve yavaşlatan engellerle karşılaşmaktadır. Araştırmamız kapsamında nitel bir analiz gerçekleştirdik. Bu kapsamda 2020-2021 eğitim öğretim yılında Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Fransızca Öğretmenliği Bölümü’nde birinci sınıf öğrencilerinden oluşan bir örneklem ile anket, çevrimiçi olarak yapılan açık uçlu sorularla görüşmeler ve yazılı anlatım kopyalarındaki hataların analizi yapılmıştır. Türkçe bilmeyen öğrenciler, üniversite eğitiminden önce Fransızca öğrenmeye başlayanlar ve aynı şekilde İngilizce bilmeyenler çalışmamızın güvenirliği ve geçerliliği nedeniyle evrene ve örnekleme dâhil edilmemiştir. Bu perspektif doğrultusunda, Fransızca ve İngilizcenin bu noktada benzerlikleri göz önüne alındığında, anadili Türkçe olan ve İngilizce öğrenmiş olan öğrencilerin yabancı dil olarak Fransızca öğrenmelerinin yazılı olarak sözdizimsel kolaylıklar sunabileceğini öne sürdük. İngilizce sözdizimi çerçevesindeki olumlu aktarımlar, Türk öğrencilere Yabancı Dil Olarak Fransızca öğrenirken fayda sağlayabilir. Yaptığımız analizlerden araştırmamızın başında önerilen her iki hipotezi de doğruladık. Türk katılımcılar, yabancı dil öğrenirken karşılaştıkları zorlukları dile getirdiler ve bu öğrenme sürecinde ara dil görevi gören İngilizce gibi birinci bir yabancı dil bilmenin avantajlarını doğruladılar.

In this work, it is question of seeing if English can be used as an intermediate language during the learning of French as a Foreign Language (FFL) to overcome the syntactic difficulties encountered due to the linguistic differences existing between Turkish and French. This study was carried out with the aim of seeing to what extent English can play an intermediary role in the learning of FFL among Turkish students. Our research problem is as follows: due to the syntactic interferences existing between Turkish and French, Turkish students encounter obstacles which complicate and slow down their learning of FFL. As part of our research, we performed a qualitative analysis with a questionnaire, semi-structured online interviews and an analysis of errors in written expression copies with a sample of thirteen first year students in the Didactics Department of FFL from the University of Marmara during the academic year 2020-2021. Non-Turkish-speaking students, those who started learning French before their university study and along with those who are non-English speakers were not included in the universe and the sampling due to reliability and validity of our work. Following this perspective, we have estimated that learning FFL in students whose mother tongue is Turkish who have already learned English can present syntactic facilities in writing given that French and English have similarities on this point. Positive transfers within the framework of English syntax can benefit Turkish students as they learn FFL. From the analyzes that we carried out, we validated the two hypotheses proposed at the beginning of our research. The Turkish participants expressed the difficulties they encountered while learning FFL and they confirmed the advantage of knowing English which plays the role of intermediate language during this period of learning.
Türk öğrencilerin yabancı dil olarak Fransızca öğreniminde söz dizimsel aktarımların etkisi
Keywords: Dil ve diller; English; error/ mistake; FFL (French as a Foreign Language); Fransızca; French; İngilizce; Language and languages; olumlu aktarım; Öğrenim ve öğretim; söz dizimsel olumsuz aktarım; Study and teaching; syntactic interference; transfer; Turkish; Türkçe; Yabancı Dil Olarak Fransızca; yanlış/ hata