Elektronik kaynak yönetim sistemlerinin üniversite kütüphanelerindeki elektronik kaynak yönetimi açısından incelenmesi - Bilgen, Ahmet Faruk (My University, 2022)
Günümüz kütüphane koleksiyonları basılı, görsel-işitsel ve elektronik kaynaklardan oluşmaktadır. Elektronik kaynakların seçimi, sağlanması, kullanımı ve bütçe ayrılması gibi konuları yönetmek, elektronik kaynakların sayısının artması ve yaygınlaşması ile zorlaşmaktadır. Elektronik Kaynak Yönetim Sistemi (EKYS), elektronik kaynak seçimi, yönetimi, kullanımının değerlendirilmesi ve karar verme süreçlerinde üniversite kütüphanelerine, kütüphane yöneticilerine ve elektronik kaynak kütüphanecilerine yol gösterici bir araç olarak önemli bir rol oynamaktadır. Hâliyle bu çalışmada elektronik kaynakların yönetiminde Elektronik Kaynak Yönetim Sistemlerinin önemine dikkat çekilmiştir. Elektronik kaynak yönetimine ilişkin yazılımsal araçlar sayesinde elektronik bilgi kaynaklarına yönelik istatistiksel analizlerin oluşturulması ile maliyet verimlilik analizi yapılabilmektedir. Elektronik kaynak yönetim sistemleri abone olunan veya sahip olunan elektronik kaynaklarla ilgili bütün detayları yöneterek kütüphane yönetimine ve elektronik kaynak kütüphanecilerine yardımcı olan ve kütüphane yöneticilerinin / elektronik kaynak kütüphanecilerinin karar verme süreçlerinde faydalandıkları ve kararlarını güçlendirecekleri önemli yazılımsal araçlardır. Bu bilimsel çalışma ile Türkiye'deki üniversite kütüphanelerine, yöneticilerine ve elektronik kaynak kütüphanecilerine elektronik kaynak yönetim sistemlerinin farkındalığı ölçümlemek amaçlanmıştır. Bu araştırma kapsamında Türkiye'deki üniversite kütüphanelerinde kullanımı ve yaygınlığı hızla artan elektronik kaynakların yönetimi, sistemlerinin kullanımı, değerlendirilmesi, elektronik kaynakların kullanımından elde edilen istatistiki bilgilerin yönetici ve kütüphaneci açısından farkındalık seviyesinin ölçümlenmesi amacı ile EKYS bir anket çalışması gerçekleştirilmiş ve sonuçları değerlendirilmiştir.

Today's library collections consist of printed, audio-visual and electronic resources. Managing issues such as selection, acquisition, use and budget allocation of electronic resources has become increasingly difficult with the increase and spread of electronic resources. The Electronic Resource Management System (ERMS) has an important role as a guiding tool for university libraries, library managers and e-resource librarians in the selection, management, evaluation of use and decision-making processes of electronic resources. Within the framework of this study, attention is drawn to the importance of Electronic Resource Management Systems in the management of electronic resources. Cost efficiency analyses can be done by creating statistical analyses of electronic information resources with software tools related to electronic resource management. Electronic resource management systems are important software tools that help library managers and electronic resource librarians by managing all the details about subscribed or owned electronic resources from which library managers / electronic resource librarians benefit from in their decision-making processes and strengthen their decisions. This scientific study is aimed to measure the awareness of electronic resource management systems in university libraries, administrators and electronic resource librarians in Turkey. Within the scope of this research, an ERMS survey study was carried out with the aim of measuring the awareness level of the administrators and librarians of the statistical information obtained from the use of electronic resources, the management, use and evaluation of electronic resources, the use and prevalence of which are rapidly increasing in university libraries in Turkey, and the results were evaluated.
Keywords: Academic libraries; Akademik kütüphaneler; ANKOS ERM Sistemi University Libraries; ANKOS ERM System; Electronic; Electronic records; Electronic Resource Management; Elektronik kayıtlar; Elektronik Kaynak Yönetim Sistemleri; Elektronik Kaynak Yönetimi; Management; Resource Management Systems; Üniversite Kütüphaneleri; Yönetim