İlköğretim 5.,6., 7., ve 8. sınıf öğrencilerinin algıladıkları sosyal destek düzeylerinin incelenmesi - Cırık, İlker (My University, 2010)
İLKÖĞRETİM 5., 6., 7. ve 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ALGILADIKLARI SOSYAL DESTEK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin algıladıkları sosyal desteğin, sıklık düzeyinin, önem düzeyinin, türlerinin (duygusal, bilgisel, değerlendirici, araçsal) ve kaynaklarının (aile, öğretmenler, sınıf arkadaşları, yakın arkadaş, okuldaki diğer insanlar) çeşitli özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırma, genel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırma evreni, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Avrupa yakasındaki ilköğretim okullarının 5., 6., 7. ve 8. sınıflarında öğrenim gören öğrencilerden oluşmuştur. Araştırma örnekleminde, 1068’i kız, 1080’i erkek olmak üzere toplam 2148 öğrenci bulunmuştur. Araştırmada veri kaynağı olarak, öğrencilerin Yıl Sonu Başarı Puanları, Kişisel Bilgiler Formu ve Çocuk ve Ergenler İçin Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler, Anova, Welch ve Bağımsız Gruplar t-testi ile çözümlenmiştir. Araştırmada ulaşılan sonuçlar şunlardır: 1.Öğrencilerin algıladıkları sosyal destek türlerinin sıklık ve önem düzeyi puanları, genel olarak, akademik başarısı yüksek olan öğrenciler lehine anlamlı derecede farklılaşmıştır. 2.Sınıf düzeyleri küçük olan öğrencilerin algıladıkları sosyal destek türlerinin sıklık ve önem düzeyi puanları, genel olarak, sınıf düzeyleri büyük olan öğrencilerden anlamlı derecede yüksek çıkmıştır. 3.Kız ve erkek öğrencilerin algıladıkları sosyal destek türlerinin sıklık ve önem düzeyi puanlarının, genel olarak, kızlar lehine anlamlı bir farklılık gösterdiği saptanmıştır. 4.Öğrencilerin anne-babalarının aldıkları eğitim düzeyleri yükseldikçe, genel olarak, algıladıkları sosyal desteğin sıklık ve önem düzeyi puanlarının da yükseldiği görülmüştür. 5.Devlet okulunda ve özel okulda okuyan öğrencilerin algıladıkları sosyal destek türlerinin sıklık ve önem düzeyi puanlarının, genel olarak, özel okulda okuyan öğrenciler lehine anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. 6.Öğrencilerin algıladıkları sosyal destek türlerinin sıklık ve önem düzeyi puanlarının, sosyal destek kaynaklarına göre anlamlı derecede farklılaştığı tespit edilmiştir. Anahtar Sözcükler: Algılanan Sosyal Destek, Sosyal Destek Ölçeği, Öğrenme

RESEARCH CONDUCTED ON 5th, 6th, 7th and 8th GRADE PRIMARY SCHOOL STUDENTS’ PERCEPTION OF SOCIAL SUPPORT LEVELS The overall aim of this study is to research how students’ perceptions in the 5th, 6th, 7th, and 8th grades differ according to the following features: The frequency level of social support, the level of importance, the types of support (emotional, informational, appraisal, instrumental) and their sources (parents, teachers, classmates, close friend, people in school). This research was carried out within the framework of the general research model. The population of the study included 5th, 6th, 7th and 8th grade students in the 2008-2009 academic year attending primary schools on the European side of Istanbul. The sample of the study totaled 2148 students; 1068 were girls and 1080 were boys. Students’ Final Grade Points, their Personal Information Form and Child and Adolescent Social Support Scale were used as the data baseline. The data obtained was analyzed with Anova, Welch and the Independent Samples t-Tests. The results obtained from the study are as follows: 1. The results of students’ perception of the frequency and importance level of different types of social support, overall, differed significantly in favour of those students who have a high level of academic achievement. 2. The results of students’ perception of the frequency and importance level of various types of social support, overall, were significantly higher for students in low grade levels than for students in high grade levels. 3. It was determined that results of girls and boys’ perception of the frequency and importance level of various types of social support, overall, differed significantly in favour of the girls. 4. It was observed that for those students whose parents have higher educational levels, on the whole, the results for the frequency and importance of social support levels increased. 5. It was determined that the results of private and state school students’ perception of the frequency and importance level of various types of social support, overall, differed in favour of the private school students. 6. It was found that the results of students’ perceptions of the frequency and importance level of various types of social support differed significantly according to the sources of social support. Key Words: Perceived Social Support, Social Support Scale, Learning
Keywords: İlköğretim; Öğrenim ve Öğretim_İlköğretim; Sosyal Destek