Otel ortak alanlarının engelli kullanıcılara yönelik kurgulanması - Türkmen, Anday (My University, 2018)
OTEL ORTAK ALANLARININ ENGELLİ KULLANICILARA YÖNELİK KURGULANMASISeyahat olanaklarının gelişmesi ve engelli bireylerin turizm faaliyetlerinde önemli bir niş pazar haline gelmesi ile birlikte, otel ortak kullanım alanlarına ilişkin erişim olanaklarının iyileştirilmesi gerekliliği güncel tasarım paradigmalarında yerini almıştır. Bu bağlamda, engellilerin tüm insani haklardan ve temel özgürlüklerden eşit bir şekilde yararlanmasını desteklemek üzere oluşturulan uluslararası konvansiyonların otel yapıları için de hedefine ulaşmasına katkı sağlanması ihtiyacı araştırmanın birincil kaygısını oluşturmuştur. Aynı kuramsal anlayış içerisinde, otel yapılarının organizasyon şemasında büyük önemi olan ortak kullanım alanlarının mekân kurgusundaki tanımsızlıkların ya da çözümsüzlüklerin kullanıcıların sirkülasyon kabiliyetini doğrudan kısıtladığı gerçeği referans kabul edilmiş ve otel yapılarındaki ortak alanların engelli ziyaretçiler başta olmak üzere; tüm kullanıcı grupları için görsel ve fiziksel açıdan erişilebilir kılınmasına yönelik tasarım eğilimlerinin benimsetilmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, konunun kuramsal sınırlılıklarını ortadan kaldırabilmek maksadıyla literatür taraması yapılmış ve yanıt bulamayan tasarım sorunlarının belirlenmesi ile araştırmanın bibliyografik künyesi oluşturulmuştur. Tasarım olgusu ile otel ortak kullanım alanları arasında erişilebilirlik bağlamında iletişim kurmayı amaçlayan araştırmanın sonucunda, yapıların bütünlüğüne müdahale etmeden erişilebilir çevrelerin kurgulanabileceğine ilişkin üretilen düzgüsel tasarım pratiklerinin tümü teknik anlatımlar ile tanımlı hale getirilmiş ve mekân tüketiminin demokratikleştirilmesine otel ölçeğinde katkı sağlanmıştır.

FICTIONALIZATION OF HOTEL SHARED SPACES FOR DISABLED USERSWith the development of travel opportunities and with the disabled people who has become an important niche market in the tourism activities, necessity of enhancing the access opportunities regarding hotel shared spaces took its place in the current design paradigms. In this context, the need for international conventions, which are created to support disabled people to equally take advantage of all human rights and fundamental freedoms, to meet the objective for the hotel structures too is created the primary concern of the research. In the same theoretic approach, the fact of ineffability and insolubility in the space setup of common use areas which have a great importance in the organization schemes of hotel structures, does directly restrict the circulation ability of the users is accepted as reference and it is aimed to adopt design tendencies which are oriented to make shared spaces in the hotel structures accessible in terms of visual and physical for whole user groups, especially for disabled visitors. Within the research, a literature scan has been done to abolish the theoretical limitedness of the topic and the bibliographic tag of the research has been created with the identification of design problems which remain unanswered. At the end of the research that aims to communicate within the context of accessibility between design feature and hotel shared spaces, whole normative design practices created regarding accessible spaces can be fictionalized without interfering the integrity of the structures has been described with technical presentation and has been contributed to the democratizing of space consumption in the hotel scale.
Keywords: Barrier-free design; Design for people with disabilities; Disabled; Engelli; Engelli insanlar; Engelsiz tasarım; Erişilebilirlik; Evrensel tasarım; Hotel; Hotels Architecture – Designs and plans; Mimarlık; Otel Accessibility; Oteller; People with disabilities; Tasarım ve planlar; Tasarım, Engelliler için; Universal design