Basel II kriterleri çerçevesinde rating modelinin Kobi’lere uygulanabilirliği - Berktaş, Fuat (My University, 2009)
BASEL II KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE RATİNG MODELİNİN KOBİ’LERE UYGULANABİLİRLİĞİ İstihdamın büyük bölümünü üzerinde barındıran KOBİ’ler Türk ekonomik hayatının vazgeçilmez bir unsurudur. KOBİ’lerin toplam işletmelerin %99’unu oluşturmakta olduğu ve istihdamın %47’sini karşıladığı yadsınamaz bir gerçektir. 2007 yılının başından itibaren G-10 ülkelerinde uygulanmaya başlanan Basel II Sermaye Yeterliliği Uzlaşısının 2008 yılından itibaren diğer ülkelerde uygulanmaya başlanması planlanmakta idi. Finansal piyasalarda ve ülke ekonomilerinde yaşanan krizlerin son yıllarda çoğalması ile birlikte sermaye yeterliliği kavramının önemi artmıştır. Basel II’ye geçişle birlikte, Basel II uygulaması gereğince, bankalar kredi tahsis sürecinde daha fazla şirket, derecelendirmeye başvuracak ve mali tahlil ve istihbarat çalışmaları ikincil öneme sahip olacaktır. Çalışmada, geleneksel ve yeni kredi değerlendirme ve derecelendirme yöntemlerinin bankaların kredilendirme süreçlerine, KOBİ’lerin ise kaynak maliyetlerine olan etkileri incelenmiştir. Bu tez çalışması 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, KOBİ’ler ile ilgili genel açıklamalar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, Basel I ve Basel II uygulamaları ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde, Rating Modeli ve KOBİ’lere etkileri incelenmiştir. Son bölümde de İstanbul’da faaliyet gösteren KOBİ’lerin finansman sorunların çözümüne yönelik bir araştırmanın bulgularına yer verilmiştir.

BASEL II CRİTERİA FRAMEWORK FOR SMEs(Small and Medium-Sized Enterprises) OF THE RATİNG MODEL APPLİCABİLİTY SMEs(Small and Medium-Sized Enterprises) accomodate the large part of the employment and they are one of the vitial components of the Turkish economical life. Nowadays, SMEs have been considered very important in many countries and they are approximately %99 of the total business entities and provide %47 of the total emploment supply. It’s been planning that Basel II Capital Adequacy Accord which is working since the start of 2007 in G-10 countries, will come into force from 2008 in the other countries. Owing to the increasing crisis in the recent year accuring in financial markets and state economies, the importance of the capital adequacy notion in banking sector has improved. By passing to Basel II criterias, according to Basel II applications, banks will give priority to firm rating and financial analysis and information studies will have secondary importance. In the study, it’s been evaluated the traditional and new credit evaluation and rating models an the effects of this models an banks’ credit cost and SMEs’ cost of capital. This study thesis consists of four chapters. The first chapter on general information and definitions of SMEs. The second chapter was examined about genaral information Basel I and Basel II. The rating models and its effects on SMEs are in the third chapter. The last chapter includes the findings of e research on the determination of the financial problems of SMEs in İstanbul.
Keywords: KOBİ (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler); Yatırım Yönetimi