Bor içeren termoplastik poliüretan kompozitler - Çakır, Selma (My University, 2013)
BOR İÇEREN TERMOPLASTİK POLİÜRETAN KOMPOZİTLER Bu çalışmada çeşitli oranlarda TPU/ h-BN kompozitlerinin hazırlanması ve aydınlatılması amaçlanmıştır. İlk aşamada, poliester esaslı bir poliüretan olan Desmopan® 3380A (Bayer, shore hardness: 80A, d:1.16 g cm-3) satın alındı. % 0.5, 1.0, 2.0 ve 3.0 h-BN (TBN®, Bortek, TR), içeren film örnekleri, eriyik karıştırma yöntemi ile hazırlandı. Eritme işlemi, lab ölçekli çift vidalı ekstrüderde (Rondol Micro Lab., UK, D:10 mm, L/ D: 20) 50 rpm vida hızında gerçekleştirildi. Elde edilen kompozitlerin yapıları, UV/ VIS (Ultraviole/ Visible-görünür bölge), FT-IR (Fourier Transform-Infrared) spektroskopisi yöntemleri ile morfolojisi SEM/ EDS (Scanning Electron Microscope/ Energy Dispersive X-ray Spectroscopy) yöntemi ile yüzey özellikleri ise temas açısı (Contact Angle) yöntemi ile aydınlatılmıştır. Ayrıca, TPU/ h-BN kompozitlerinin termal iletkenlik özellikleri incelenmiştir.

BORON CONTAINING THERMOPLASTIC POLYURETHANE COMPOSITES In the context of this thesis, its aimed to prepare and characterize of various rates TPU/ h-BN composites. At the first step, the TPU purchased was a polyester based polyurethane (Desmopan® 3380A, Bayer, shore hardness: 80A, d:1.16 g cm-3). The film samples, including of 0.5, 1.0, 2.0 and 3.0 wt% of h-BN (TBN®, Bortek, TR), were prepared by melt blending method. Melt blending was carried out in a lab-scale co-rotating twin screw extruder (Rondol Micro Lab., UK, D:10 mm, L/ D: 20) with a screw speed of 50 rpm. Structures of obtained those composites were determined by UV / VIS, FT-IR spectra, morphology of its were investigated by SEM/ EDS, surface properties of its were determined by contact angle. In addition, thermal coductivity properties of thermoplastic polyurethane (TPU)/ hexagonal boron nitride (h-BN) nanocomposite films were analyzed
Keywords: Kimya; Kimya, Organik