Selçuklular Zamanında Anadolu’da Evlilik (1075-1308) - Orhan, Seval (My University, 2016)
Ortaçağ İslam dünyasında devletlerarası ilişkilerde evlilikler önemli bir yer tutmaktadır. Genellikle iki hanedan ya da emirler arasında iyi ilişkiler kurmak ve böylece müttefik kazanmak amacıyla yapılan siyasî evlilikler Ortaçağ İslam dünyasında sıkça görülmektedir. Selçuklular döneminde istisnaları bir kenara bırakacak olursak siyasî amaçlı evliliklerin çoğunlukta olduğu görülmektedir. Ayrıca istisna da olsa Abbasî Halifesi en-Nasır Lidinillah ile II. Kılıç Arslan’ın kızı Selçuka Hatun’un evliliği gibi siyasî amaçla yapılmayan evlilikler de bulunmaktadır. Bu çalışmanın konusunu teşkil eden Anadolu Selçuklu Devleti döneminde komşu devletler Bizans, Abbasî, Hârzemşâh, Zengîler, Eyyûbîler ve İlhanlı ile Selçuklu hanedanı arasında evlilikler yapılmıştır. Bu çalışmada, Selçuklu Anadolusu’nda sultanların, hanedan üyelerinin, devlet adamlarının ve halkın evlilikleri tespit edilmiştir. Selçuklu toplumunda yaygın olan evlilik âdetlerinden eş seçimi, çeyiz, nişan, mehir, düğün vb. evlilik âdetleri arasında yer alan kavramlar ve Selçuklu dönemindeki uygulamaları üzerinde durulmuştur. Selçuklu Anadolusu’ndaki evlilik âdetlerin bir kısmının ise günümüzde devam ettiği görülmüştür. Selçuklular, Türkler, evlilik, aile.

Matrimonies had a significant role within the interstate affairs of the Medieval Islamic world. Political marriages in the Medieval Islamic world had the purpose of forming pleasant relations between two noble houses or between amirs. In the Seljuk era, when the exceptions are put aside, the political marriages were predominating. Besides, there had been marriages without political intentions such as the union between Abbāsid Caliph al-Nāsir li-Dīn Allāh, and the daughter of Kilidj Arslan II, Seljuka Khatun. In the Anatolian Seljuk era, which constitutes the subject of this study, Anatolians Seljuks had made unions with the dynasties of Byzantine, Abbāsid, Khwārazmshāh, Zangid, Ayyūbid, Ilkhanid. The marriages of sultans, members of the dynasty, statesmen and people of the Anatolian Seljuk Sultanate are identified in this study. Spouse selection, dowry, betrothal, bride wealth, wedding et cetera traditions of marriage among the Seljuk society and the applications in the Seljuk era are accentuated. Thereby, it can be observed that a portion of the traditions of marriage in Seljuk Anatolia remains nowadays. Seljuks, Turks, marriage, family.
Keywords: 1075-1308; Evlilik; Evlilik, Selçuklularda; Tarih; Türkiye