Sivil hava yolu taşımacılığında pazar payının arttırılmasına yönelik rekabetçi stratejilerinin geliştirilmesi - Önen, Vahap (My University, 2003)
Geçtiğimiz son üç yıl içinde Tükiye ekonomik olarak çok cidde problemler yaşadı ve bu süre esnasında yaklaşık 2 milyon kişi işinden ayrıldı. Bu süre boyunca, Turizm ise hala gelişmesini sürdürdü ve 2002 yılında yaklaşık 10 milyon kişi Türkiye'yi ziyaret etti. Araştımalar gelecekte bu rakamın daha da artacağını belirtmektedir. Diğer taraftan havayolu ulaştırmasının Turizm sektörü açısından büyük bir bir önemi vardır. Çünkü ülkemize gelen tuiristlerin %95' i havayoluyla ülkemize gelmektedirler. Fahat son 5 yıldan beri Türkiye' nin turizm pazarı büyümesine rağmen yerli havayollarının pazar payı küçülmüş buna karşın yabancı havayollarının pazar payı artmıştır. Böylelikle havayolu ulaştımasından sağlanan gelirin büyük bir çoğunlu yabancılara kaymış ve Türk Sivil Havacılığı gelişememiştir. Bu tez de, konuya pazarlama biliminin ışığında yaklaşarak, Türk tescilli firmaların pazarda nerelerde yanlışlıklar yaptığını ve bu firmaların pazar paylarını büyümeleri için neler yapmaları gerektiğini incelmiştir. Yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda, birinci bölümde stratejik yönetim ve gelişmeleri anlatılmış, ikinci bölümde ise Dünya' da sivil havayolu taşımacılığı işetmeciliğini etkileyen konular ve pazarlama uygulamalarındaki gelişmelerden bahsedilmiş, üçüncü bölümde ise Türk Sivil Havacılığının sektör analizi yapılarak mevcut firmaların güçlü ve zayıf yanları ortaya konulmuş ayrıca firmaların ilgili özelliklere göre pazar konumlarını gösteren algılama haritası çıkartılmıştır. Sonuç ve öneriler bölümünde ise mevcut firmaların pazar paylarının arttırılmasına yönelik Türkiye' de faliyet gösteren özel havayollarının, kamu havayollarının ve devletin yapması gereken faaliyetler belirtilerek bu konuya yönelik öneriler sunulmuştur. The last three years Turkey passed serious economical problems and two million people became out off the their works. During the this period Tourism Industry still progressed. 10 milliyon people visited Turkey in 2002 and near feature thoose figures estimations says that figures will be grow-up. On the other hand, airway transportation has a big importance for the Tourism Indusry of Turkey. Because there is no any alternative way instead of airway. Statical researchs show that %95 vistors has been caming by airways . But till the last 5 years, although Turkey' s tourism market share is growing Turkish registered airlines market shares are not increased, contradictionally they were down-sized, of course foreing registrated airlines market sahares growned-up. This means that revenues of the Tourism transportation will be pick-up of foreigner airlines and Turkish Civil Aviation will not be expanded. This theses has been prepared at the point of the based marketing science approachment to inspect where the Turkish airlines fails on the market and what are the competetive strategies for them to get bigger theirs marketing shares. For this purpose first section addressed on the strategic management concepts. Second section arranged for undesrtanding which factors effecting airlines business and what are the marketing strategies trends in the world. The third section shows the one application on the Turkish Civil Aviation Industry that inluded description of the Tukish Civil Aviation Industry and Insdustry analyses, swot analyses of the Turkish companies, marketing positions of the Turkish companies on the perceptual map. The result and suggestions is the last section that contain the strategies which will be increased Turkish Companies' s market share and what are the our tasks as a private companies, public companies and goverrment to increase of it.
Keywords: Dağıtım kanalları; Genel yönetim; Havayolu Taşımacılığı _Türkiye; Pazarlama yönetimi