Hâfız İsmâil Biçer'in bazı Kur'an tilavetlerinin makamsal analizi - Düzenli, Hüseyin Abdülmuhsin (My University, 2020)
ÖZETKur’ân-ı Kerîm’in güzel bir sesle okunması Peygamber Efendimiz ’in en önemli tavsiyelerinin başında gelmektedir.Kur’ân okuyucuları ve mûsikîşinaslar nezdinde Hâfız İsmâil Biçer, İstanbul tavrı olarak ifade edilen bir geleneği temsil etmektedir. Güzel bir sese, düzgün bir okuyuşa ve geniş bir nefese sahiptir. Bu derece kabiliyetiyle birlikte Hâfız Hasan Akkuş ve Reîsülkurrâ Hâfız Abdurrahman Gürses gibi zamanın iki büyük Kur’ân kırâati üstatlarından dersler aldı. Böylelikle Kur’ân okurken metniyle, harfleriyle, tecvîd uygulamalarıyla ve güzel sesiyle Hâfız İsmâil Biçer temayüz ederek Kur’ân-ı Kerîm’i güzel okuyanlardan birisi olma payesine ulaştı.Hâfız İsmâil Biçer 1947 yılında Bolu’da dünyaya geldi. Hâfızlığını köyünde yaptıktan sonra Göynük ilçe merkezindeki Kur’ân Kursuna oradan da İstanbul Nuruosmaniye Kur’ân Kursuna Hâfız Hasan Akkuş Hoca Efendi’ye talebe oldu. 1961 yılında ilkokulu dışardan bitirdi. İstanbul İmam Hatip Orta Okuluna kayıt olup 1966 yılında mezun oldu. Aynı yıl Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii’nde müezzinliğe başladı. İstanbul İmam Hatip Lisesini ve İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünden mezun olduktan sonra 1979 yılında vatani görevini yaptı. Akabinde İstanbul Beyazıt Camii İmam Hatipliğine başladı. Halefi olduğu Abdurrahman Gürses Hoca Efendi’den kırâat okudu. Kur’ân-ı Kerîm’i hem okudu hem de okuttu. Yurtiçi ve yurt dışında pek çok programda Kur’ân-ı Kerîm okumak için görevlendirildi. Yine yurtiçi davet aldığı bir programa giderken elîm bir trafik kazasında (ö:1998) hayatını kaybetti. İÇİNDEKİLERÖZETiABSTRACTiiÖNSÖZiiiİÇİNDEKİLERivTABLOLAR LİSTESİviiŞEKİLLER LİSTESİviiiKISALTMALARixI.GİRİŞ11.1 METODOLOJİ71.1.1 Literatür Taraması71.1.2 Problem Durumu71.1.3 Hipotez71.1.4 Varsayımlar81.1.5 Sınırlamalar81.1.6 Veri Toplama Süreç ve Teknikleri91.1.7 Veri işleme Süreç ve Teknikleri101.1.8 Araştırmanın Modeli111.1.9 Evren Örneklem11II.HÂFIZ İSMAİL BİÇER’İN HAYATI122.1 Doğumu ve Çocukluğu122.2 Hâfızlığı132.2.1 İstanbul’a Gidişi142.3 Kırâat Okuması142.4 Okul Eğitimi162.4.1 Mûsikî Eğitimi172.5 Askerliği ve Terhisi182.6 Evliliği ve Çocukları182.7 Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Göreve Başlaması ve Görev Yerleri192.8 Yurtiçinde ve Yurt Dışında Aldığı Görevler202.8.1 Yurtiçinde Aldığı Görevler202.8.2 Yurt Dışında Aldığı Görevler222.9 Vefatı242.9.1 Vefat Edeceğini Hissetmesi252.9.2 Hâfız Amir Ateş’in Dilinden İsmâil Biçer ile Yaşadıkları Trafik Kazası262.9.3 Kabri292.10 Şahsiyeti302.11 Tarih Düşürme / Ebced Hesabı322.12 Hakkında Yazılan Yazılar332.13 Hakkında Yapılan Belgeseller362.14 Adının Verildiği Müesseseler36III.HÂFIZ İSMAİL BİÇER’İN KUR’ÂN OKUMA TAVRI373.1Hocası Hâfız Hasan AKKUŞ373.2Hocası Reîsülkurrâ Hâfız Abdurrahman GÜRSES383.3 Tecvîd Üzere Okuma393.3.1 Tecvîd İlminin Tanımı, Gayesi ve Hükmü393.3.2 Fem-i Muhsin393.3.3 Hâfız İsmâil Biçer ’in Tecvîd Üzere Okuyuşu413.4 Temsîli Okuma433.4.1 Temsîli Okuma433.4.2 Hâfız İsmâil Biçer ’in Temsîli Okuyuşu443.5 Mûsikî Tavrı453.5.1 Kur’ân Tilâvetinde Mûsikînin Yeri453.5.2 Hâfız İsmâil Biçer ’in Mûsikî Tavrı473.6 Öğrenci Yetiştirme Gayretleri483.6.1 Öğrencileri493.7 Beyazıt Cami Mihrâbiyeleri543.8 Muhtelif Meclislerdeki Aşr-ı Şerîf Okuyuşları56IV.BULGULAR VE YORUM584.1 Âl-i İmrân Sûresi 190-194 Âyetlerin Transkripsiyonu584.1.1 Birinci Okuyuşunun Transkripsiyonu584.1.2 İkinci Okuyuşunun Transkripsiyonu614.1.3 Üçüncü Okuyuşunun Transkripsiyonu644.2 Âl-i İmrân Sûresi 190-194 Âyetlerini Okurken Makâmsal Seyri684.2.1 Âl-i İmrân Sûresi 190-194 Âyetleri 1. Okuyuştaki Makâmsal Seyri684.2.2 Âl-i İmrân Sûresi 190-194 Âyetleri 2. Okuyuştaki Makâmsal Seyri694.2.3 Âl-i İmrân Sûresi 190-194 Âyetleri 3. Okuyuştaki Makâmsal Seyri704.3 Âl-i İmrân Sûresi 190-194 Âyetlerini Okurken Yapılan Geçkiler ve Farklı Çeşniler714.3.1 Âl-i İmrân Sûresi 190-194 Âyetleri 1. Okuyuştaki Geçkileri714.3.2 Âl-i İmrân Sûresi 190-194 Âyetleri 2. Okuyuştaki Geçkileri744.3.3 Âl-i İmrân Sûresi 190-194 Âyetleri 3. Okuyuştaki Geçkileri774.4 Âl-i İmrân Sûresi 190-194 Âyetlerinin Okuyuş Süreleri794.4.1 Âl-i İmrân Sûresi 190-194 Âyetleri 1. Okuyuştaki Okuma Süreleri804.4.2 Âl-i İmrân Sûresi 190-194 Âyetleri 2. Okuyuştaki Okuma Süreleri824.4.3 Âl-i İmrân Sûresi 190-194 Âyetleri 3. Okuyuştaki Okuma Süreleri844.5 Âl-i İmrân Sûresi 190-194 Âyetlerini Okurken Susma Süreleri854.5.1 Âl-i İmrân Sûresi 190-194 Âyetleri 1. Okuyuştaki Susma Süreleri864.5.2 Âl-i İmrân Sûresi 190-194 Âyetleri 2. Okuyuştaki Susma Süreleri884.5.3 Âl-i İmrân Sûresi 190-194 Âyetleri 3. Okuyuştaki Susma Süreleri90SONUÇ92ÖNERİLER94EKLER95Ek-1: AŞR-I ŞERÎFLERİN KAREKODLARI95Ek-2: RÖPORTAJ METİNLERİ96•Dr. Fatih ÇOLLAK İle Yaptığımız Röportaj96•Hâfız Ramazan PAKDİL İle İnternetten Yaptığımız Röportaj109•Hâfız Recep Çalışkan İle İnternetten Yaptığımız Röportaj117Ek-3: Belgeler134Okul Eğitimi134Askerlik Belgeleri138Diyanet İşleri Başkanlığı Görev Yerleri Belgeleri140Yurt İçi Görevlendirilme Belgeleri144Yurt Dışı Görevlendirilme Belgeleri153Ek-4: Resimler160Hafız İsmail Biçer Resimleri160Kabristan Resimleri170Göynük Çayköy Köyü Resimleri173KAYNAKÇA175

ABSTRACTReading the Quran with a beautiful voice is one of the most important recommendations of the Prophet.Hafiz İsmâil Biçer is acknowledged to represent a tradition expressed as the Istanbul tone by the readers of the Quran and music lovers. He has a beautiful voice, a smooth reading, and a wide breath. With his ability, he took lessons from two great masters of the Qur'an of the time, Hâfız Hasan Akkuş and Reîsülkurrâ Hâfiz Abdurrahman Gürses. Thus, while reading the Quran, Hafiz İsmâil Bicer came to the fore with his reading of the text, letters, tajwid practices and beautiful voice and reached the rank of one of those who read the Quran beautifully.Hafiz İsmâil Biçer was born in 1947 in Bolu. After performing his memorial practice in his village, he became a student in Göynük district center Qur'an Course, and then studied with Hafiz Hasan Akkuş Efendi in the the Nuruosmaniye Qur'an Course in Istanbul. In 1961, he finished primary school with distant education. He enrolled in Istanbul Imam Hatip Secondary School and graduated in 1966. In the same year, he started working as a muezzin at Edirnekapı Mihrimah Sultan Mosque. After graduating from Istanbul Imam Hatip High School and Istanbul High Islamic Institute, he completed his military service in 1979. Subsequently, he started to serve as Imam Hatip in Istanbul Beyazıt Mosque. He studied kırâat from his successor, Abdurrahman Gürses Hoca Efendi. He both read and taught the Quran. He was assigned to read the Quran in many programs both in Turkey and abroad. He lost his life in a tragic traffic accident (d: 1998) while he was going to a program he was invited to in Turkey.
Keywords: Aşrı Şerif; Islamic music; İslami müzik; İsmail Biçer; Music; Musiki; Tilavet; Tilavet Aşrı Şerif