OECD Ülkelerinin Kişi Başına Düşen GSYİH Payları İle Olimpiyatlardaki Sportif Başarıları Arasındaki İlişki - AY, SERAP (My University, 2024)
Ülkeler için olimpiyatlarda başarı genellikle ulusal gururun ve prestijin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bir ülkenin olimpiyatlarda başarılı olması, genellikle spor altyapısının gücünü, sporcuların yeteneklerini ve ülkenin sporculara verdiği destek ve teşvikleri yansıtmaktadır. Bu çalışmada OECD ülkelerinin olimpiyat oyunlarındaki başarıları ile GSYİH payları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Buna göre OECD ülkelerinin olimpiyat oyunlarındaki başarıları madalya sayıları ile ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle alınan madalya sayıları ile GSYİH payları arasındaki ilişki araştırılmış ve çalışmanın önemi ortaya konmuştur. Bu kapsamda bağımsız değişken olarak GSYİH payları, bağımlı değişken olarak ise ülkelerin elde etmiş oldukları madalya sayıları baz alınmıştır. Elde edilen bulgular korelasyon analizi ile %95 güven aralığında incelenmiştir. Çalışmamızın sonuçlarına göre daha yüksek GSYİH payına sahip olan ülkelerin olimpik başarılarının daha fazla olduğu görülmüş ve buna göre iki değişken arasında doğrudan bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

For countries, success in the Olympics is often recognized as an indicator of national pride and prestige. A country's success in the Olympics usually reflects the strength of its sports infrastructure, the talent of its athletes, and the support and incentives provided by the country to athletes. This study aims to examine the relationship between OECD countries' success in the Olympic Games and their GDP shares. Accordingly, the success of OECD countries in the Olympic Games is associated with the number of medals. Therefore, the relationship between the number of medals won and GDP shares was investigated and the importance of the study was emphasized. In this context, GDP shares were taken as the independent variable and the number of medals obtained by the countries as the dependent variable. The findings were analyzed with correlation analysis at 95% confidence interval. According to the results of our study, it has been observed that countries with higher GDP shares have more Olympic success and accordingly, it has been concluded that there is a direct relationship between the two variables.
The Relationship Between Per Capita GDP Shares of OECD Countries and Their Sporting Achievements in the Olympics
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Beden Eğitimi ve Spor; Spor Yönetim Bilimleri; Social Sciences and Humanities; Education; Physical Education and Sports; Sport Management Sciences; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; EĞİTİM, BİLİMSEL DİSİPLİNLER; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; EDUCATION, SCIENTIFIC DISCIPLINES; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; GSYİH; OECD; Olimpiyat Başarısı; Madalya Sayısı; GDP; Olympic Success; Number of Medals