Alternatif bir ödeme aracı olarak elektronik cüzdan - Baydur, Safder (My University, 2011)
1990’lı yıllarda hayatımıza giren internet işletmesinden bireyine herkesin hayatında değişikliklere sebep olmuştur. Bu süreçte elektronik ticaret kavramı ile tanışan işletmelerin iş yapma stillerinde değişiklikler olurken, bireyler için de internete bağlı bir bilgisayarı kullanarak ihtiyaçları olan tüm bilgiye ulaşmak, haberleşmek, bankacılık işlemleri ve hatta alışveriş yapmak mümkün hale gelmiştir. Bu hızlı gelişmeyi tetikleyen en önemli etken internet olmasına rağmen tek etken internet değildir, internetin yanında elektronik alanda geliştirilen yeni teknolojiler de bugün günümüzde kullandığımız çoğu uygulamaya öncülük etmişlerdir1990’larda başlayıp günümüze kadar olan süreçte geliştirilen elektronik teknolojilerden biri olan Yakın Alan İletişimi-YAİ- (Near Field Communication-NFC) teknolojisini kullanan elektronik cüzdan veya bir başka deyişle mobil cüzdan uygulaması 2011 yılı itibarı ile Türkiye’de de mobil abonelerin kullanımına sunulmuştur. Elektronik cüzdan sahip olduğu YAİ etiketi sayesinde içerisinde her türlü dijital bilgiyi saklayabilen, gerektiğinde de bu bilgileri maksimum 20cm uzaklıktaki YAİ okuyucusuna aktarabilen bir cep telefonu uygulaması olarak tanımlanabilir. Elektronik cüzdanın sahip olduğu bu teknolojik özellik sayesinde kredi kartı, banka kartı, her türlü elektronik bilet, dijital kapı anahtarları gibi kişisel ve de finansal araçların cep telefonu gibi tek bir aygıt içerisinde taşınabilmesi artık olanaklı hale gelmiştir.Bu çalışmada günümüzün en hızlı gelişen sektörlerinden biri olan elektronik ticaret çeşitlerinden elektronik cüzdan incelenmiştir. Bu amaçla e-ticaretin Türkiye ve Dünya’daki gelişim süreçlerinden, Türkiye’deki ödeme sistemleri ve ödeme araçlarının gelişiminden kısaca bahsedildikten sonra e-cüzdan uygulamasının Türkiye ve Dünya üzerindeki çeşitli uygulama alanları ve kullanıcı yaklaşımları ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir.

Internet has been changing corporates and individuals lives since it was introduced commercially in early 1990s. It’s caused corporates to change their business styles and also has caused individuals to reach information, to communicate and to shop over internet.We cannot say that all of those changes came into our lives due to internet, in addition to internet other technological inventions made most of the application we are using today possible.Electronic wallet or mobile wallet using Near Fieald Communication (NFC) which is one of the improvement in technologic area from 1990s to these days is on the stage for Turkish mobile subscribers as early of 2011. Electronic wallet is actually a cell phone which has a NFC tag that is able store all kind of digital information such as credit/ debit card, al kind of electronic ticket, digital home key and also is able to forward those data to a NFC reader in 20 cm far at most when it is needed. In this thesis, I studied electronic wallet as a one of the field in electronic commerce which is one of the today’s most rapidly developing sector. For this aim, I researched e-commerce development story in Turkey and around the World, also researched payment systems and means of payment in Turkey and finally researched approach of Turkish people toward to electronic wallet.
Keywords: Elektronik Ticaret; Ticaret