Environmentally friendly dyeing of waste cellulose fiberwith natural dye extract obtained from walnut shell(juglans regia) - ÖZOMAY, MERAL; ÖZOMAY, ZAFER (My University, 2023)
Cellulose is an important raw material in the manufacture of paper. Cellulose is formed by thefelting, fringing, swelling by absorbing water of the fibers and the combination of these fibersas a result of certain processes. Paper is also obtained by processing plant fibers. It is alsopossible to reuse the waste paper, which are completed in utilization, in paper production byrecovering the cellulose in its structure. Recycling is the process of transforming these wastepapers, which can be reused, into a second raw material by subjecting them to physical orchemical processes. In addition to being sustainable, significant savings are achieved in theamount of raw materials used in paper recycling. In addition, this saving is economicallybeneficial to production due to the high cost of raw materials.In this study, natural dye plants and natural dyeing methods were used to produce paper fromrecycled cellulose with the aim of increasing sustainability. In order to prevent the negativitiesoriginating from the increase in carbon emissions that synthetic dyes cause, it is aimed toincrease the use of natural dyeing methods in paper production. Since natural dye plants areproduced from plant itself or its waste, they do not cause environmental pollution and provideadvantages for recycling.In this study, cellulose fibers were colored with natural dyeing method using walnut shell.Thus, between the fibers, samples colored with walnut shells and samples that were notcolored were examined under two different conditions. Samples were prepared in twodifferent ponds, 5 L and 8 L, with a fixed ratio of solids. Paper sheets were formed with thesieve using the dipping method in the prepared concentration and at the same time, thetechnical properties of the samples were examined by reducing the fibers at a certain rate.Samples were measured in terms of weight, color measurement, light fastness, contact angle,surface smoothness, air permeability and compared with the data obtained.Keywords: Waste paper, Recycling, Natural dyeing, Sustainability

Kağıdı imalatında önemli bir yere sahip hammadde selülozdur. Selüloz, liflerin keçeleşmesi, saçaklanması, su emerek şişmesi ve belirli işlemlerden geçmesi sonucunda bu liflerin birleşmesiyle oluşmaktadır. Bitkisel liflerin işlenmesiyle de kağıt elde edilmektedir. Kullanımı tamamlanmış atık durumunda olan kağıtların, yapısındaki selülozun geri kazanılmasıyla tekrardan kağıt üretiminde kullanılabilmesi de mümkündür. Yeniden değerlendirilme imkanı olan bu atık kağıtların fiziksel veya kimyasal işlemlere tabi tutularak ikinci bir hammaddeye dönüştürülmesine geri dönüşüm denmektedir. Sürdürülebilir olmasının yanında kağıt geri dönüşümünde kullanılan hammadde miktarında önemli oranda tasarruf sağlanmaktadır. Ayrıca yapılan bu tasarruf hammaddenin pahalı olmasından dolayı ekonomik açıdan üretime fayda sağlamaktadır. Bu çalışmada sürdürülebilirliği arttırmak amacıyla geri dönüştürülen selülozlardan kağıt üretimi yaparken doğal boya bitkileri ve doğal boyama yöntemleri kullanılmıştır. Sentetik boyaların karbon salınımını arttırmasından kaynaklı olumsuzlukları engellemek için doğal boyama yöntemi tercih edilerek kağıt üretiminde kullanımını arttırmak amaçlanmaktadır. Doğal boya bitkileri kendilerinden veya atıklarından üretildiği için çevre kirliliği oluşturmamakta ve geri dönüşüm için avantaj sağlamaktadır. Yapılan bu çalışmada selüloz lifleri ceviz kabuğu kullanılarak doğal boyama yöntemi ile renklendirilmiştir. Böylece lifler arasında ceviz kabuğu ile renklendirilen numuneler ve renklendirilmeyen numuneler olarak iki farklı koşulda incelenmiştir. Numuneler iki farklı havuz içerisinde 5 L ve 8 L olarak ve belirlenen sabit oranlarda katı madde oranıyla hazırlanmıştır. Hazırlanan konsantrasyon içerisine daldırma yöntemi kullanılan elek ile kağıt sahifeleri oluşturulmuş ve aynı zamanda numuneler belirli oranda lifleri azaltılarak teknik özellikleri incelenmiştir. Numuneler; gramaj, renk ölçümü, ışık haslığı, kontak açısı, yüzey düzgünlüğü, hava geçirgenliği bakımından ölçülüp çıkan veriler ile karşılaştırılmıştır. Anahtar kelimeler: Atık kağıt, Geri dönüşüm, Doğal boyama, Sürdürülebilirlik
Cevi̇z kabuğundan (juglans regi̇a) elde edi̇len doğal boya ekstrakti ile atik selüloz elyafının çevre dostu boyanması
Keywords: Tekstil Mühendisliği ve Teknolojisi; Boya Terbiye Teknolojisi; Mühendislik ve Teknoloji; Textile Engineering and Technology; Dye Finishing Technology; Engineering and Technology; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Malzeme Bilimi; MALZEME BİLİMİ, TEKSTİL; Engineering, Computing & Technology (ENG); MATERIALS SCIENCE; MATERIALS SCIENCE, TEXTILES; Waste paper; Recycling; Natural dyeing; Sustainability; Atık kağıt; Geri dönüşüm; Doğal boyama; Sürdürülebilirlik