60-72 Aylık Çocukların Yabancı Dillere Karşı İlgilerinin Çeşitli Değişkenlere Göre Farklılaşmasının İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu çalışmanın amacı 60-72 aylık çocukların yabancı dillere olan ilgilerinin hangi değişkenlere göre farklılaştığını belirlemektir. Araştırmanın amacına ulaşabilmek için ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi; İstanbul Anadolu yakasının merkez ilçelerinde yabancı dil eğitimi veren, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmî ve özel okul öncesi kurumlarına devam eden çocuklardan oluşmuştur. Araştırmaya 60-72 aylık 221 çocuk katılmıştır. Veri toplama aracı olarak okul öncesi dönem çocuklarının yabancı dillere karşı ilgilerini değerlendirebilmek için Şahenk-Erkan ve Balaban-Dağal'ın (2016) hazırladıkları 5'li likert tipi "60-72 Aylık Çocukların Yabancı Dillere Karşı İlgi Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizinde nicel analiz yöntemlerinden varyans analizi, bağımsız grup t testi ve ilişki analizi olarak pearson analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda okul öncesi dönem çocuklarının yabancı dillere karşı ilgilerinde cinsiyetlerinin ve okul türünün fark yaratmadığı bulunmuştur. Ayrıca anne-babanın yabancı dil bilgi düzeylerinin, yaş gruplarının, okul dışında yabancı dil eğitimi alıp almamalarının ve haftalık yabancı dil ders saatlerinin çocukların yabancı dillere karşı ilgilerinde farklılık yarattığı gözlenmişti

The purpose of this research was to find out the variables which differentiate the levels of interest of 60-72 months old children in foreign languages. Relational study with a descriptive model was used to achieve this purpose. The sample of the study was collected from public and private pre-schools operating under Turkish Ministry of Education, which are located in the central district on the Anatolian side of İstanbul, and which provide training in foreign languages. 60-72 months old 221 children participated in the research. A five option likert type scale called “The Scale for 60-72 Months Aged Children’s Interest in Foreign Languages” developed by Balaban-Dağal and Şahenk-Erkan (2016) was used to measure the interest in foreign languages of the children. To analyze the data, besides using variance analysis and independent sample t test as the means of quantitative analysis, Pearson Correlation Analysis was also used. The results of the research suggest that “gender” and “the type of school” do not make any difference on the pre-school children’s interest in foreign languages. Furthermore, a statistically significant difference was determined among children’s interest in foreign languages, parents’ foreign language level, children’s age group, out of school training of foreign language and foreign language lesson hours in a week
Examination of Variation of Interest in Foreign Languages among 60-72 Months Old Children According to Different Variables
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Aile Çalışmaları