Sularda ortofosfat tayin metodu geliştirilmesi - Yılmaz, Serpil (My University, 2012)
SULARDA ORTOFOSFAT TAYİN METODU GELİŞTİRİLMESİ Sularda ortofosfat tayini için spektrofotometrik yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Metot, amonyum molibdat reaktifi ve H2Q reaktiflerinin kullanılarak, 400 nm dalga boyunda artan fosfat konsantrasyonuna göre yeşilimsi renk oluşumuna dayanır. Metodun çalışma aralığı 0.01- 10 ppm’dir. Lineerlik çalışmaları olarak 0.01- 1.5 ppm arasında ve 2- 10 ppm arasında düşük ve yüksek seviye olmak üzere iki farklı kalibrasyon eğrisi oluşturulmuştur. Düşük seviye kalibrasyon eğrisinin R2 değeri 0.9945, yüksek seviye kalibrasyon eğrisinin R2 değeri 0.9912 olarak bulunmuştur. Metodun tayin limiti (LOQ) 0.023 ppm’dir. NO3-, I-, SO42-, SiO32-, Br-, SO32- iyonlarının 0.001 M sulu çözeltilerinin fosfat tayinine girişim yapmadığı, NO2- iyonunun girişim yaptığı görülmüştür. Aynı iyonların 0.1 M’lık sulu çözeltileri kullanılarak da fosfat konsantrasyonuna göre oldukça yoğun olarak bulunan yabancı iyonların etkisi incelenmiştir. Sülfat, sülfit, iyodür ve bromürün girişim yapmadığı gözlenmiştir. Nitrit ve nitratın ise kendi başına pozitif etkisi, fosfatla birlikte negatif etkisi olduğu görülmüştür. Nitrit girişimini engellemek amacıyla amido sülfonik asit kullanılmıştır. İçme, kullanma ve deniz sularında fosfatla birlikte bulunan yabancı iyonların, fosfat miktarından oldukça fazla bulunmamasından dolayı bu girişimler ihmal edilebilir.

STUDIES ON THE DETERMINATION OF ORTHOPHOSPHATES IN WATER A new method for the spectrophotometric determination of orthophosphate in water has been developed. The method, using ammonium molybdate and H2Q reagents, at a wavelength of 400 nm by increasing the concentration of phosphate is based on the formation of a greenish color. The operating range of the method 0.01- 10 ppm. As the work of linearity; two different calibration curve formed. Low level concentration range of the calibration curve is between 0.01- 1.5 ppm, high- level concentration range of the calibration curve is between 2-10 ppm. Low- level calibration curve of the R2 value is 0.9945, 0.9912 R2 value was found to be high- level calibration curve. Quantification limit of the method is 0.023 ppm (LOQ value). 0.001 M aqueous solution of NO3-, I-, SO42-, SiO32-, Br-, SO32- ions do not interfere with the determination of phosphate unlike NO2- ion. 0.1 M aqueous solution of same ions, examined the effect of foreign ions too. Sulphate, sulphite, iodide, and bromide do not interfere observed. The positive effect of nitrite and nitrate in its own right, with the negative effects of phosphate were found to be. In order to prevent nitrite interference, amido sulfonic acid is used. These interferences can be neglected due to the amount of foreign ions is not more than phosphate amount in drinking, potable and sea water.
Keywords: Analitik Kimya; Kimya