Antioksidan maddelerin mutajenite üzerine etkilerinin ames testi ile incelenmesi - Sarıkaya, Betül (My University, 2014)
ANTİOKSİDAN MADDELERİN MUTAJENİTE ÜZERİNE ETKİLERİNİN AMES TESTİ İLE İNCELENMESİ ÖZET Günümüzde insan sağlığında önemli rol oynayan kimyasal ajanların mutajenik etkilerinin gözlem altına alınmasını sağlayan çeşitli test sistemleri geliştirilmiştir. Bu sistemlerden biri de Ames testidir. Ames testi ile kimyasalların mutajenik etkilerinin belirlenmesi için çeşitli mutant bakteriler geliştirilmiştir. Bunun içinde Salmonella typhimurium bakterisinin çeşitli suşları kullanılmaktadır. Bu çalışmada Salmonella/ mikrozom Ames test kiti ile metabolik aktivasyon varlığında ve yokluğunda, gen mutasyonlarına sebep olan karsinojenik madde olan 2-Aminoflorene karşı antioksidan etkiye sahip Pelargonium sidoides’in muhtemel antimutajenik etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntemde Salmonella typhimurium TA 100 ve TA 98 suşları ile çalışılmıştır. TA 100 baz çifti değişimine, TA 98 ise çerçeve kaymasına yol açan mutajenlerin belirlenmesi için kullanılmıştır. Deneyler S9’lu ve S9’suz olmak üzere iki grup halinde gerçekleştirilmiştir. Test sonuçlarının ortalaması alınarak, pozitif ve negatif kontrol grupları ile karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Çalışmamızda, Pelargonium sidoides’in TA 100 ve TA 98 suşları ile S9 yokluğunda 2-Aminofluoren’e karşı antimutajenik aktiviteye sahip olduğu (p≥0.05) S9 varlığında ise antimutajenik aktiviteye sahip olmadığı (p≤0.05) gösterilmiştir. Anahtar Sözcükler: Ames Testi, Antioksidan, Pelargonium sidoides, S9 fraksiyonu, mutajenesite INVESTIGATION OF ANTIOXIDANTS’S ANTIMUTAGENIC EFFECTS BY THE AMES TEST

Nowadays, several test systems have been developed in order to observe the mutagenic effects of chemical agents which play crucial roles in human health. The Ames Test is one of these test systems. With the Ames Test, some bacterial mutants have been discovered to investigate the mutagenic effects of the chemicals. Various strains of Salmonella typhimurium are one of the groups of the bacterial mutants in question. The aim of this study is to investigate possible antimutagenic effect of Pelargonium sidoides which have an antioxidant effect towards carcinogenic substance called 2-Aminofluorene by Ames/ Salmonella/ Microsome test kit in the absence and presence of metabolic activation. TA 98 and TA 100 strains were used in these experiments. TA 98 is designed for frame-shift mutagens and TA 100 is designed for base-pair mutagens. The antimutagenic activity was screened in two groups with or without S9 metabolic activation. The results were evaluated the mean average values and compared with positive and negative controls. In conclusion, it was shown that Pelargonium sidoides have antimutagenic effect towards TA 98 and TA 100 without S9 metabolic activation (p≥0.05) but have no antimutagenic effect towards TA 98 and TA 100 with S9 metabolic activation (p≤0.05). Key words: Ames test, antioxidant, Pelargonium sidoides, S9 fraction, mutagenicity
Keywords: Farmasötik endüstri; Farmasötik kimya