An Overview Of The Planned Obsolescence Paradigm: Evaluation Via Multiple Criteria Decision Making Methods For The Sectors In Turkey - (:unkn) unknown (My University, 2021)
The purpose of the study is to determine the degree of influence and the order of priority of these criteria according to Planned obsolescence (PO) (marketing strategy). It is also to analyze the relationships between the determined variables and all possible sectors. The other purpose is to determine the order of prioritization of PO paradigm among sectors and to present the evaluation which is related to PO and to develop a model. Survey questions were prepared for the identified criteria of PO and experts of the sectors were asked and 150 experts from each sector were answered. A model was formed in order to make the sector prioritize by MCDM methods and to determine the sector which is most convenient for the PO. In MCDM, in order to save time, Expert Choice and Super Decisions were used which perform calculations and define the most convenient sector for PO based on AHP and ANP respectively.

Çalışma kapsamında planlı eskitme (PE) paradigmasına genel bir bakış sunulmaktadır. Çalışmanın temel amacı, üretim/hizmet sektörlerinde planlı eskitme yaklaşımına neden olan tüm kriterleri belirlemektir. Bu kriterlerin planlı eskitme pazarlama taktiğine bağlı etki derecelerini tespit etmek ve değişkenlerin öncelik sırasını ortaya koymaktır. Bu ilişki seviyelerine göre planlı eskitmeye sebep olan tüm kriterler tespit etmek, bu paradigmanın pazarlama taktiğin uygulanmasının sektörler arasındaki öncelik sırasını belirlemek ve bu pazarlama stratejine bağlı durumu ortaya koymaktır, bir model geliştirmektir. Tespit edilen değişenlere yönelik anket soruları hazırlanıp, sektördeki uzmanlara sorulmuştur. Her sektördeki 150 uzmandan yanıt alınmıştır. Çalışmanın amacına yönelik anket sonuçların analiz ve değerlendirmelerine bağlı ÇKKV yöntemleri kapsamında sektör öncelik sıralamasını yapmak ve PE paradigmasına en uygun sektörü belirlemek için model oluşturulmuş ve bir seçim problemi için AHS ve AAS yöntemleri kullanılmıştır. Analiz değerlendirmeleri için ÇKKV yöntemlerinde zamandan tasarruf sağlamak amacıyla sırasıyla AHS ve AAS'ye göre hesaplamaları yapan ve en uygun sektörü seçen Expert Choice ve Super Decisions yazılım programları kullanılmıştır.
Planlı Eskitme Yaklaşımına Genel Bir Bakış: Türkiye’deki Sektörlere Yönelik Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleriyle Değerlendirilmesi