Bilişsel-davranışçı terapilerin temel ilke ve özellikleri ve entegre yaklaşımının yararları - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Davranış tedavileri ile bilişsel tedavilerin bütünleşmesinden oluşan bilişsel-davranışçı terapiler (BDT), günümüzde klinik araştırma ve uygulama alanlarında oldukça popüler yaklaşımlar olmuşlardır. Bütünleşme süreci henüz çok yakın bir geçmişte sağlanmış olmasına karşın; bu kısa zaman dilimi içinde, BDT batılı ülkelerde en yaygın kullanılan psikoterapi yaklaşımı olmuştur. Neden? Bu popülaritenin tek bir nedeni olmamakla birlikte, en önemli nedenlerinden birinin entegre yaklaşımın bilim ile klinik uygulamalar arasında köprü oluşturması olduğu söylenebilir. Bu köprü ise psikiyatride kanıta dayalı yaklaşımların önemini vurgulamaktadır. Bir diğer popülarite nedeni ise, psikiyatrik bozuklukların tedavisinde kombine yaklaşımla elde edilen parlak sonuçlardır. Bilişsel terapiler, özetle davranış terapilerine üzerinde çalışılacak bir zemin sağlamakta ve davranışçı terapilerin açıklama gücünü arttırmaktadır. Bu yazıda davranış terapileri ile bilişsel terapilerin temel ilkeleri tanımlanmış ve entegrasyonun yararları tartışılmıştır.

Behaviour therapy and cognitive therapy are in the process of merging and the resulting combination cognitive-behavioural therapy (CBT) nowadays dominates the areas of clinical research and practice. CBT, in this relatively short period of merging, has become a leading psychotherapy in Western Countries. Why? Although there is no single reason for this popularity, it may not be a mistake to infer that the combination offers a link between science and practice which emphasizes the significance of evidence based approaches in psychiatry. Another reason of popularity is the remarkable treatment results in psychiatric disorders. Cognitive therapy supplies a content to behaviour therapy and widens the explanatory range of behaviour therapy. This paper discusses the fundamental principles of behaviour and cognitive therapy and emphasizes the additive and complementary effects of the combination.
Fundamental Principles of Cognitive-Behavioural Therapy and Positive Effects of Integrated Approach
Keywords: Psikoloji