Avrupa sineması, kültürel karşılaşmalar ve kimlik sorunları - Sönmez, Işıl (My University, 2007)
TEZİN ÖZETİ: Avrupa, Avrupa Kültürü ve Avrupa Sineması gibi kavramlar, küreselleşme olgusuyla birlikte artan akışlar ve kültürel karşılaşmalara paralel olarak yeniden tanımlanmaktadır. Avrupa, Avrupa Kültürü ve Avrupa Sineması tartışmalarının odağındaki en önemli konulardan biri, Avrupa’da sayıları yadsınamayacak boyutlara ulaşmış ‘yabancı/ öteki’ kültürlerin varlığı, kabulü ve temsilidir. Bu ‘yabancı/ öteki’ nüfus, kültürel karşılaşmaların ve melez kimlik söylemlerinin öznesidir. Bu noktada, yaşanan kültürel karşılaşmaların ve dönüşen kültürel söylemlerin anlaşılabilir olması için, ‘yabancı/ öteki’ sinemacıların Avrupa’da çektikleri filmler önem kazanmaktadır. Sayıları gün geçtikçe artan bu filmler, taşıdıkları ortak özellikleri bir araya toplayan ‘Aksanlı Sinema’, ‘Kültürlerarası Sinema’, ‘Sürgün Sineması’, ‘Diaspora Sineması’ gibi farklı başlıklar altında incelenmeye başlanmıştır. Bu filmlerin ortak özelliklerden en önemlisi, Avrupa’nın giderek melezleşen yapısını görünür kılmalarıdır. Bir başka deyişle, kuramsal düzeyde yürütülen tartışmaları görsel olarak temsil eder, bu tartışmalardan beslenir ve onlara yeni boyutlar kazandırırlar. Böylece kültürel yapı maskelenmeden sergilenir ve yeniden tanımlanır. Bu yapı Avrupa’nın Batı uygarlığıyla beslenen statik ve steril kimliğinin karşısında, tartışılmakta olan, değişen ve dinamik bir kimlik anlayışıyla da paralellik taşır. Melezleşmiş bir kültür olarak yabancı/ öteki, kendini oluşturan iki kültürü; geride kalan memleketini ve içinde yaşadığı Avrupa’yı kendi bakışıyla (öteki’nin bakışıyla) yeniden tanımlar. Bu süreç, ‘öteki’lerin eksikli temsiline karşı, kolektif bir hafızanın yeniden yazılması için de önemlidir. Ortaya çıkan filmler, Avrupa Sineması’nın içinde bir çatışma ve mücadele alanı olarak farklı bir patika oluştururlar. Bu çalışma, Avrupa’daki kültürel karşılaşmalar ve kimlik sorunlarını, farklı başlıklarla tanımlanan bu filmlerle ilişki kurarak incelemektedir. Thesis’s

Cultural flows and cultural encounters rised within the period of globalisation. According to this process the concept of Europe, European Culture and European Cinema become problematic. One of the main reasons of this problem/ discussion is the increasing population of “other” cultures; their recognition and representation. This ‘other’ population have relation with notions like “hybrid identities” and “cultural encounters”. In this point of view, the films which made by “other”filmmakers who live in Europe, make the alternating discussions about culture and cultural encounters clear. These increasingly significant feature films clearly fall into the category variously labelled “Accented Cinema”, “Intercultural Cinema”, “Exicilic Cinema”, “Diasporic Cinema”. Their similarities stem principally from what they have in common. The most important common characteristic they share is to make the increasingly hybrid construction/ structure of Europe visible. In other words, they are the visual dimension of theoretical discussions about identity problems and politics in Europe. Eventually, these films redifened the cultural structure. The concept of this ‘hybrid structure’ has to be seen in opposition to the stable and static European identity that constructed with Western Civilization. The “other” filmmakers as a “hybrid identity”, redefined the two diffrent cultures; the “heimat culture” and “Euporean culture”. This process is very important to rewrite a collective memory; opposite to the Western memory which is lack of “the presentation of other”. These films considered a diffrent path as a conflict and struggle area. My work focus on the cultural encounters and identity problems in relation with these diffrent labelled films.
Keywords: İletişim; Sinema_Kimlik; Sinema_Kültür