İstanbul Belediye Spor A. Ş. ‘nin yöneten ve yönetilen ilişkilerinin insan kaynakları yönetimi prensipleri ışığı altında incelenmesi - Ekşi, Ferdettin (My University, 2000)
Bu analizin konusu; yönetici ve çalışanlar arasındaki ilişkiler, çalışanların kendi aralarındaki ilişkiler, eleman seçimi, iş analizi,iş tanımı, ücret sistemi, eğitim, güdüleme, iletişim, yönetimle ilgili problemler, geçmişteki problemler ve çözüm şekilleri, amaçların ve hedeflerin belirsizliği, ergonomik şartlar gibi hususları içermektedir. Yöneticilerin ve personelin bu konudaki düşünceleri önemlidir. İşletme iletişimi, işletme yöneticilerinin en önemli aracıdır. İşletmede planlama, koordinasyon, karar verme, güdüleme ve denetim sağlanabilmesi için etkili bir işletme iletişimi gereklidir. Bunun sonucu olarak etkili bir iletişim, işletmenin hedeflerine kolayca varmasını, bu hedefleri geliştirmesini ve tüm bunların işletme çalışanları tarafından kolayca anlaşılmasını sağlayacaktır. Bu analizin sonucunda işletmenin bugünkü ve geçmişten günümüze getirdiği personel bölümü ile ilgili promlemleri ortaya koyacaktır. Promlemler veya eksiklikleri belirledikten sonra verilere dayanılarak çözüm önerileri geliştirilecektir. İSTANBUL BELEDİYE SPOR A.Ş, FOR RELATİONSHİPS BETWEEN MANAGERS AND PERSONNALLS ACCORDİNG TO PERSONNAL MANAGEMENT ANALYSİS

In this study, sport activities connected with joint stock company on personnel management. First part is relevant with formation of personnal management according to opinion of total quality managament. At second part of the study was given knowledges about historical development, the state of personnal, establishment and sports activities joint stock company. In fıeld research, the questionnaire application was made abaut personnel managament for managers and personnals. The subject of analysis comprises some matters such as relationships between managers and personnals, relationships among personnals, staff election, jop analysis and definition, price system, educatıon, motivation, communication, problems connected with management, past problems, solution shapes, indefinite of purposes and targets, ergonomic conditions.
Keywords: İNSAN KAYNAKLARI; SPOR-YÖNETİCİLER