Öz Etkililik Yeterlik Ölçeği - Çocuk Formu'nun Geçerlik ve Güvenirliği - (:unkn) unknown (My University, 2018)
GİRİŞ ve AMAÇ: Ülkemizde çocuklarda öz-etkililik durumunudeğerlendirmeye yönelik veri toplama araçları ya akademikyeterliliği değerlendirmeye özgü ya da belli hastalıklarailişkindir. Araştırmanın amacı, Sherer ve arkadaşlarıtarafından yetişkinler için geliştirilen ve ülkemizde geçerlik vegüvenirlik çalışması Gözüm ve Aksayan tarafından yapılan ÖzetkililikYeterlik Ölçeği’ ni, çocuklara yönelik uyarlamak veölçeğin psikometrik özelliklerini incelemektir.YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu araştırma, metodolojik türdebir çalışmadır. Kocaeli ilinde bir ilköğretim okulunda 3., 4. ve5. sınıflarına devam eden 273 öğrenci ile yapılmıştır.BULGULAR: Ölçeğin madde analizinde madde toplamkorelasyon değerleri 0.18 ile 0.51 arasındadır. Madde toplamkorelasyon değeri 0.30’un altındaki altı madde, ölçektençıkarılmıştır. Maddeler çıkarıldıktan sonra yapılan faktöranalizi sonucunda ölçeğin maddelerinin toplam varyansının %51.51’ini açıklayan dört faktör altında toplandığı bulunmuştur.Ölçeğin genel Cronbach Alpha değeri.81’dir.TARTIŞMA ve SONUÇ: Öz-etkililik Yeterlilik Ölçeği-ÇocukFormu, 9-12 yaş çocuklarının öz-etkililik durumlarınındeğerlendirilmesinde ölçüm aracı olarak kullanılabilir.

INTRODUCTION: Data collection instruments for evaluating the level of self-efficacy in children are used in Turkey to assess academic achievement or are specific and limited to certain illnesses. The aim of this study was to adapt the Turkish version of the Self-efficacy Scale originally developed by Sherer et al. and later tested for validity and reliability in Turkey by Gözüm and Aksayan for use with children and examine the instrument's psychometric characteristics. METHODS: The study is a methodological design. It was conducted with 273 pupils enrolled in the 3rd, 4th and 5th grades of an elementary school in the province of Kocaeli. RESULTS: In the item analysis of the scale, item-total correlations were found to be in the range of 0.18-0.51. Six items that had values of below 0.30 were removed from the scale. The factor analysis performed after the items were removed showed that the items in the scale could be grouped under four factors that explained 51.51% of total variance. The Cronbach Alpha coefficient for the overall scale is.81. DISCUSSION and CONCLUSION: The Self-efficacy Scale- Child's Form may be used as a measure of evaluating selfefficacy in children of the ages 9-12.
Validity and Reliability of The Self-Efficacy Scale - Child's Form
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları