Müzik öğretmenlerinin mesleki yeterlik algıları ile yaşam ve iş doyumları arasındaki ilişki - Dursun, Yusuf (My University, 2015)
MÜZİK ÖĞRETMENLERİNİN MESLEKİ YETERLİK ALGILARI İLE YAŞAM VE İŞ DOYUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Bu araştırma, müzik öğretmenlerinin mesleki yeterlik algıları ile yaşam ve iş doyumları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma grubunu, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapmakta olan 220 müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, dört bölümden oluşan anket uygulanmıştır. Anketin ilk bölümünde; müzik öğretmenlerinin bazı demografik özelliklerini öğrenmek üzere kişisel bilgi formu, ikinci bölümde; müzik öğretmenlerinin kendilerine ilişkin mesleki yeterliklerini ölçmek üzere Akbulut (2012) tarafından geliştirilen Müzik Öğretmenleri Mesleki Yeterlikleri Ölçeği, üçüncü bölümde; öğretmenlerin genel olarak yaşam doyum düzeylerini ölçmek üzere Diener, Emmons, Larsen ve Griffin (1985) tarafından geliştirilen ve Şimşek (2011) tarafından Türkçeye uyarlanan Yaşam Doyum Ölçeği ve son olarak, dördüncü bölümde; öğretmenlerin iş doyumu düzeylerini belirlemek üzere Weiss, Davis, England ve Lofguist (1967) tarafından geliştirilen ve Baycan (1985) tarafından Türkçeye uyarlanarak geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılan Minnesota İş Doyum Ölçeği yer almaktadır. Araştırmanın sonucunda ilk olarak, müzik öğretmenlerinin mesleki yeterlik algıları ve yaşam doyumu arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. İkinci olarak, müzik öğretmenlerinin iş doyumları (genel, içsel ve dışsal) arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Üçüncü olarak, müzik öğretmenlerinin yaşam, içsel ve dışsal iş doyumu arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki, genel iş doyum düzeyleri ve yaşam doyumu arasında pozitif yönde orta derecede bir ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırmanın sonuçları ayrıca, cinsiyet, yaş ve eğitim düzeyi değişkenleri ile mesleki yeterlik arasında pozitif yönde güçlü bir ilişki olduğunu göstermiştir. Anahtar Sözcükler: Müzik Öğretmenlerinin Mesleki Yeterlikleri, Müzik Öğretmenlerinin Yaşam Doyumu, Müzik Öğretmenlerinin İş Doyumu

THE RELATIONSHIP BETWEEN MUSIC TEACHERS’ PERCEPTION OF PROFESSIONAL QUALIFICATION AND THEIR LIFE AND JOB SATISFACTION This research was conducted to examine the relationship between music teachers’ perceptions of their own professional qualification and their life and job satisfaction. The research group is composed of 220 music teachers who worked in both public and private schools in 2014-2015 academic year. A survey consisted of four parts is used for data collection. First part of the questionnaire consists of personal information form to find out some demographic features of music teachers. Second part consists of “Music Teachers Professional Competency Scale” developed by Akbulut (2012) to evaluate music teachers’ perception of their professional competency. Third part consists of “Life Satisfaction Scale” developed by Diener, Emmons, Larsen and Griffin (1985) and later adapted to Turkish by Şimşek (2011) to evaluate teacher’s general life satisfaction levels. Lastly, fourth part consists of “Minnesota Job Satisfaction Scale” which was developed by Weiss, Davis, England and Lofguist (1967) and later adapted to Turkish by Baycan (1985) to evaluate teacher’s job satisfaction levels. Research first concludes that, there is a positive and weak correlation between music teachers’ perception of their professional qualification and life satisfaction. Secondly, there is a positive and weak correlation between music teachers’ general, inner and external job satisfaction. Thirdly, there is a positive and weak correlation between life satisfaction, and inner and external professional satisfaction of music teachers, along with a positive moderate correlation between their general job satisfaction and life satisfaction levels. Also, results reveal that there is a positive and strong correlation between music teachers’ gender, age and level of education and perception of professional qualification. Key words: Professional Qualification of Music Teachers, Life Satisfaction of Music Teachers, Professional Satisfaction of Music Teachers.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Mesleki Yeterlilik; Müzik; Müzik Öğretmenleri; Müzik Öğretmenlerinin İş Doyumu; Müzik Öğretmenlerinin Mesleki Yeterlikleri; Müzik Öğretmenlerinin Yaşam Doyumu; Öğretmenler