SeaCellR içerikli kumaşların güç tutuşurluk ve termal özelliklerinin geliştirilmesi - Gültekin, B. Cenkkut (My University, 2011)
SeaCell İÇERİKLİ KUMAŞLARIN GÜÇ TUTUŞURLUK VE TERMAL ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ Bu çalışmada, son yıllarda ekolojik ve tıbbi tekstil materyali olarak bilinen SeaCell®active ve SeaCell®Pure liflerinin saf halde ve pamukla karışımı ipliklerden üretilen dokuma kumaşların güç tutuşurluk özellikleri araştırılmıştır. Bu lifler ayrı ayrı olmak üzere %75/ 25 oranında pamukla karıştırılmış, ayrıca bu iki farklı SeaCell® lifi, pamuk ile %75/ 12.5/ 12.5 oranında karışım oluşturularak dokuma kumaş üretilmiştir. Elyaf olarak temin edilen SeaCell® liflerinden önce iplik ve ardından da dokuma kumaş üretilmiştir. Renklendirme işlemlerinden sonra anorganik fosfor bileşiği ve organofosfor yapısında olan güç tutuşurluk maddeleri, bu oluşturulan kumaşlara uygulanmış ardından yıkamadan önce ve sonraki güç tutuşurluk özellikleri belirlenmiştir. Ayrıca güç tutuşurluk maddelerinin materyal ile olan kimyasal ilişkisi, materyaldeki mukavemet kayıpları, termal özellikleri araştırılmıştır. Sunulan tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; çalışmanın amacı açıklanmaktadır. İkinci bölümde; tekstil liflerinin sınıflandırılması, önemi, hakkında verildi. SeaCell®, Lyocell ve alginat liflerinin üretimi, yanma olayı ve mekanizması, kumaşa güç tutuşurluk özelliği kazandırma yöntemleri, güç tutuşur materyallerin üretimi, tekstil endüstrisinde kullanılan güç tutuşurluk maddeleri, güç tutuşur materyallere uygulanan analiz ve testler anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; uygulamalarda kullanılan yöntemler, maddeler, araçlar ile standartlar verilmektedir. Dördüncü bölümde; işlem görmemiş ve işlem görmüş kumaşların kopma mukavemet değerleri, Limit Oksijen İndeks, (LOI) değerleri, termogravimetrik analiz (TGA) ve diferansiyel taramalı kalorimetri analizlerinin termogram grafikleri verildi. Materyal ve güç tutuşur madde arasındaki fonksiyonel grupları gösteren FTIR analiz sonuçları tanımlandı. Beşinci bölümde ise, tez çalışması sonucunda elde edilen veriler ortaya konmuş, tartışılmış ve değerlendirilmiştir.

IMPROVEMENT OF THE FLAME RETARDANCY AND THERMAL PROPERTIES OF THE SeaCell® BLENDED FABRICS In the study, the properties of flame retardant of the woven fabrics produced from yarns with pure and their blends with cotton fibres of the SeaCell® Active and SeaCell® Pure, which is known as ecological and medical textile material, were investigated. The fibres were separately blended with cotton in a ratio of %75/ 25. The yarns and then woven fabrics were produced by blending the SeaCell®active and SeaCell®pure with cotton in a ratio of %75/ 12.5/ 12.5. The yarns were produced from SeaCell® fibres supplied as a staple fibre, and then the SeaCell® blended fabrics were produced from these yarns. After dyeing, the flame retardants which has inorganic phosphorus compound and organophosphorus structure, were applied to the SeaCell® blended fabrics, and then the flame retardant properties were determined before and after washing. In addition to that, the thermal properties of the fabrics, the loss of the fabric strength and the relationship of chemical between the flame retardants and the material were investigated. The thesis consists of five chapters. In the first chapter, the aim of the study was explained. In the second chapter, the general information was given about classification and importance of the all textile fibres. The production of the SeaCell®, Lyocell and alginate, combustion mechanism, improving methods of flame retardant properties of the fabrics, the production of the flame retardants, the flame retardant used in the textile industry, analyzes and tests applied to flame retardant materials were explained. In the third chapter, methods, flame retardants, the tools, machines and standards used at the experimental studies were shown. In the fourth chapter, the breaking strength results, Limit Oxygen Index (LOI) values, the thermogram graphics of the Thermogravimetric Analyse (TGA) and Differential Scanning Calorimetry (DSC) of the untreated and treated fabrics were shown. FTIR analyse results were determined the functional groups between the material and flame retardants. In the fifth chapter, the values obtained from experimental studies were presented, evaluated and discussed.
Keywords: Kumaşlar; Tekstil; Tekstil Eğitimi