Salmonella enterica serotipleri ve salmonella enfeksiyonları: Türkiye'de on ili kapsayan çok merkezli bir çalışma - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Salmonella enfeksiyonlarının ve Salmonella' ların Türkiye'ye özgü özelliklerini ortaya koymak üzere, 1 Temmuz 2000 ile 30 Haziran 2002 tarihleri arasındaki iki yıllık sürede 10 ildeki (Ankara, Antalya, Bursa, Edirne, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya ve Trabzon) 13 klinik mikrobiyoloji laboratuvarında, insanların çeşitli klinik örneklerinden (481 dışkı, 108 kan, 12 idrar, 9 püy, 3 kemik iliği, 3 beyin omurilik sıvısı ve birer adet olmak üzere safra, plevra sıvı, yara, kateter örnekleri) izole edilen 620 Salmonella susu serotiplendirilmiştir. Hastaların %43'ü kadın, %57'si erkek, %36.8'i hastanede yatan hasta ve %63.2'si poliklinik hastasıdır.Hastaların %78'i gastroenteritis %10.7'si septisemi/lokal enfeksiyonlu, %9.8'i tifo/ paratifolu hastalar olup %1.5'i taşıyıcıdır. Gastroenterit 0-5 yaş grubunda daha fazla görülmüştür (p<0,001). Altıyüz yirmi Salmonella enterica izolatının %47.7'si Salmonella Enteritidis, %34.7'si Salmonella Typhimurium, %6'sı Salmonella Paratyphi B, %2.9'u Salmonella Typhi, %0.2'si Salmonella Paratyphi A, %6.1'i Salmonella serogrup C.,, %2.4'ü Salmonella serogrup C2'dir. S.Enteritidis, Kayseri dışındaki tüm illerde en yaygın serotip iken, Kayseri'de en yaygın serotip S.Typhimurium'dur (%68.2). Salmonella Enteritidis, her klinik tabloda en sık izole edilen serotip olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca dışkı ve kan kültürlerinden en sık izole edilen serotip, Salmonella Enteritidis'dir. Bu sürveyans döneminde Edirne'de S.Enteritidis suşları ile ve Kayseri'de S.Typhimurium suşları ile iki salgın görülmüştür. Sonuç olarak, Türkiye'de Salmonella enfeksiyonları ve Salmonella'lar, önemli sağlık sorunlarından biri olmaya devam etmekte olup, Salmonella enfeksiyonlarının etkin sürveyans yöntemleri ile izlenmesi önem taşımaktadır.

In order to find the distinctive features of Salmonellae and Salmonella infections in Turkey, 620 Salmonellae strains, isolated from various clinical samples (481 stool, 108 blood, 12 urine, 3 bone marrow, 3 cerebrospinal fluid, 9 pus, and one from each of the bile, pleural fluid, wound, catheter samples) in 13 clinical microbiology laboratories of 10 provinces in Turkey (Ankara, Antalya, Bursa, Edirne, Eskişehir, Istanbul, izmir, Kayseri, Konya and Trabzon) between July 1, 2000 and June 30, 2002, were serotyped. Among the patients 43% were female, 57% were male, 63.2% were from outpatient clinics and 36.8% were hospitalized patients. Seventy eight percent of the patients had gastroenteritis, 10.7% had septicemia/local infection, 9.8% had typhoid/paratyphoid fever and 1.5% were carriers. Incidence of gastroenteritis was higher in 0-5 years age group (p<0.001). Of the 620 Salmonella enterica isolates, 47.7% were S.Enteritidis, 34.7% S.Typhimurium, 6% S.Paratyphi B, 2.9% S.Typhi, 0.2% S.Paratyphi A, 6.1% serogroup e,, and 2.4% serogroup C2. S.Enteritidis was the most common serotype in all provinces except for Kayseri, where S.Typhimurium was found to be the most common serotype (68.2%). Overall, the most frequently isolated serotype was S.Enteritidis, also being the most common serotype in stool and blood cultures. During the surveillance period two outbreaks have occurred, the first one by S.Enteritidis strains in Edirne, and the second one by S.Typhimurium strains in Kayseri. As a result, Salmonella infections are still a common health problem in Turkey, and active surveillance of Salmonella infections has vital importance.
Salmonella enterica serotypes and salmonella infections: A multicenter study covering ten provinces in Turkey
Keywords: Biyoloji