Political-economic consequences of the USA invasion to Iraq : 2003-2020 - Alyabis, Ghaith Adil Saleh (My University, 2021)
ÖZET2003 yılında, Irak'taki siyasi sistem, Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki bir işgal savaşı nedeniyle kökten değişti. Totaliter sisteme alternatif olarak demokratik sistem benimsenmiştir. Demokratik sistem siyasi istikrar için bir model olmasına rağmen, serbest piyasa ekonomisi sosyalist bir ekonomi olduktan sonra uygulandı, ancak Irak'ın tanık olduğu şey siyasi istikrarsızlığın devamı. Irak, 2003-2020 yılları arasında kırılgan bir devlete dönüştü. Acil demokrasi siyasi istikrarsızlık yarattı. Irak'taki siyasi istikrarsızlık ekonomik büyüme üzerinde olumsuz etki yapmış, devasa petrol kaynakları, gelirler ve beşeri sermayenin mevcudiyetine rağmen tüm ekonomik göstergeler olumsuz ve önemli ölçüde düşmüştür.İş perspektifinden, işgalin Irak'ın siyasi istikrarı üzerindeki etkisini inceledik, Irak'taki ekonomi politiği üzerinde olumsuz sonuçlara yol açtığını, ayrıca yeni siyasi sistemin yansımalarının sosyal parçalanma, mezhepsel ve etnik biçimler olduğunu gördük. , bir iç savaş ve silahlı milisler yarattı. Siyasi ve ekonomik istikrarsızlık, milislerin büyümesi ve iç çatışmalar, Irak'taki güvenlik aygıtının zayıflamasına neden oldu. Sonuç, 2014'te Irak'ın IŞİD tarafından işgali oldu.Çalışma metodolojisi, bir literatür taraması, ekonomik gösterge analizi ve seçkinlerle özel röportajları içeriyordu.

In 2003, the political system in Iraq was radically changed, due to a war of invasion led by the United States of America. The democratic system was adopted as an alternative to the totalitarian system. The free market economy was applied after it was a socialist economy, although the democratic system is a model for political stability, but what Iraq witnessed is the continuation of political instability. Iraq turned into a fragile state during the years from 2003 to 2020. Urgent democracy created political instability. Political instability in Iraq had a negative impact on economic growth, despite the availability of huge oil resources, revenues and human capital, all economic indicators declined negatively and significantly.From a business perspective, we studied the impact of the invasion on the political stability of Iraq, we found that it led to negative outcomes on the political economy in Iraq, furthermore the repercussions of the new political system were social fragmentation, sectarian and ethnic forms, it spawned a civil wars and armed militias. Political and economic instability, the growth of militias and internal conflicts, led to the weakness of the security apparatus in Iraq. The result was the occupation of Iraq by ISIS in 2014.The study methodology included a literature review, economic indicators analysis and private interviews with the elite.
Keywords: 2003-2020 yılları arasında kırılgan bir devlete dönüştü; 2014'te Irak'ın IŞİD tarafından işgali oldu.Çalışma metodolojisi; Acil demokrasi siyasi istikrarsızlık yarattı; Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki bir işgal savaşı nedeniyle kökten değişti; ancak Irak'ın tanık olduğu şey siyasi istikrarsızlığın devamı; ayrıca yeni siyasi sistemin yansımalarının sosyal parçalanma; bir iç savaş ve silahlı milisler yarattı; bir literatür taraması; Business; Demokratik sistem siyasi istikrar için bir model olmasına rağmen; devasa petrol kaynakları; Economic policy; Ekonomi politikası; ekonomik gösterge analizi ve seçkinlerle özel röportajları içeriyordu; gelirler ve beşeri sermayenin mevcudiyetine rağmen tüm ekonomik göstergeler olumsuz ve önemli ölçüde düşmüştür.İş perspektifinden; Irak; Irak Ekonomi Politiği – İşgal Savaşı 2003 – 2003 Sonrası Irak – Irak'ta Demokrasinin Başarısızlığı; Irak'taki ekonomi politiği üzerinde olumsuz sonuçlara yol açtığını; Irak'taki güvenlik aygıtının zayıflamasına neden oldu; Irak'taki siyasi istikrarsızlık ekonomik büyüme üzerinde olumsuz etki yapmış; Irak'taki siyasi sistem; Iraq; işgalin Irak'ın siyasi istikrarı üzerindeki etkisini inceledik; İşletme; mezhepsel ve etnik biçimler olduğunu gördük; milislerin büyümesi ve iç çatışmalar; serbest piyasa ekonomisi sosyalist bir ekonomi olduktan sonra uygulandı; Siyasi ve ekonomik istikrarsızlık; Sonuç; Soyut2003 yılında; Totaliter sisteme alternatif olarak demokratik sistem benimsenmiştir