Kalsiyum fosfat içerikli materyaller ile dentin remineralizasyonu - Kukey, Merve Pelin (My University, 2024)
Amaç: Çalışmamızın amacı riboflavininin tek başına ve kalsiyum fosfat içeren macunlarla kombine olarak kullanımlarının dentin remineralizasyonuna etkisinin in vitro olarak araştırılmasıdır. Dentinde meydana gelen remineralizasyonun SEM/ EDX (Taramalı Elektron Mikroskobu EDX Analizi), OCT (Optik Koherens Tomografi), Yüzey Mikro Sertlik testi ve Raman Spektroskopisi Analizi ile incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 90 adet molar dişten elde edilen koronal dentin örnekleri rastgele 9 gruba (n=10) ayrıldı: Grup I: Universal adeziv ajan (Kerr Optibond Orange, CA, ABD) Grup II: Universal adeziv ajan ve %1 Riboflavin, Grup III : Trikalsiyum fosfat içeren diş macunu (3M Clinpro 5000, ABD), Grup IV: Trikalsiyum fosfat bazlı diş macunu + %1 RF, Grup V: Kalsiyum gliserofosfat bazlı diş macunu (Rocs Repair and Protect, DRC Group, İsviçre) Grup VI: Kalsiyum gliserofosfat bazlı diş macunu (Rocs Repair and Protect , DRC Group, İsviçre) + %1 RF Grup VII: Pozitif kontrol (remineralizasyon solüsyonu), Grup VIII: Negatif kontrol (deiyonize su) Grup IX: %1 Riboflavin solüsyonu. Veriler p<0,05 anlamlılık düzeyinde analiz edildi. (SPSS 22.0) Bulgular: Taramalı elektron mikroskobu sonuçlarına göre Ca yüzde değişim miktarı (%wt) olarak ve P yüzde değişim miktarı (%wt) en yüksek trikalsiyum fosfat bazlı diş macunun RF solüsyonu ile beraber uygulandığı grupta 15,01 ± 7,96 ve 12,56 ± 10,09 olarak bulundu (p<0,05). OCT ölçümlerine göre iyileşme miktarı trikalsiyum fosfat ve RF solüsyonunun kombine uygulandığı grupta 25,82 ± 11,86 olarak hesaplandı (p<0,05). Sonuçlar: Araştırmanın bulgularına göre; demineralize dentin yüzeylerine farklı kalsiyum fosfat bileşiklerle uygulanan %1’lik Riboflavin’in oluşturduğu modifikasyonlar ve değişimler sonucunda dokularda belirgin iyileşme gözlemlendi.

Aim: In our study, the aim was to evaluate the effect of calcium phosphate-containing materials and riboflavin, individually and in combination, on dentin remineralization by SEM/ EDX Analysis (Scanning Electron Microscope EDX Analysis), OCT (Optical Coherence Tomography), Surface Micro Hardness test and Raman Spectroscopy Analysis. Materials and Methods: Coronal dentin specimens obtained from 90 molar teeth were randomly divided into the following nine groups (n=10): Group I: Universal bonding agent (Kerr Optibond Orange, CA, ABD) Group II: Universal bonding agent and %1 Riboflavin, Group III: Tricalcium phospahte containing toothpaste (3M Clinpro 5000, USA), Group IV: Tricalcium phosphate based tootpaste + %1 RF, Group V: Calcium glycerophosphate based toothpaste (Rocs Repair and Protect , DRC Group, Switzerland) Grouıp VI: Calcium glycerophosphate based toothpaste (Rocs Repair and Protect , DRC Group, Switzerland) + %1 RF Group VII: Positive control (remineralization solution), Group VIII: Negative control (deionized water) Group IX: %1 Riboflavin solution. Data were analyzed with a significance level of p<0.05 (SPSS 22.0 package programme). Results: According to the values of SEM/ EDX analysis, Ca (%wt) and P (%wt) values were calculated as 15,01 ± 7,96 and 12,56 ± 10,09 respectively in the session group with RF treatment of tricalcium phosphate based toothpaste (p<0.05). According to OCT measurements, the highest values were calculated as 25,82 ± 11,86 in the combined group of tricalcium phosphate and RF solution (p<0.05). Conclusions: According to the values of this research, RF improves the mechanical properties of the dentin collagen matrix structure and reduces enzymatic destruction by increasing cross-linking in tissues.
Remineralization of dentin with calcium phosphate containing materials
Keywords: (SPSS 22.0) Bulgular: Taramalı elektron mikroskobu sonuçlarına göre Ca yüzde değişim miktarı (%wt) olarak ve P yüzde değişim miktarı (%wt) en yüksek trikalsiyum fosfat bazlı diş macunun RF solüsyonu ile beraber uygulandığı grupta 15; 01 ± 7; 05 anlamlılık düzeyinde analiz edildi; 05); 05). OCT ölçümlerine göre iyileşme miktarı trikalsiyum fosfat ve RF solüsyonunun kombine uygulandığı grupta 25; 09 olarak bulundu (p<0; 56 ± 10; 82 ± 11; 86 olarak hesaplandı (p<0; 96 ve 12; ABD); ABD) Grup II: Universal adeziv ajan ve %1 Riboflavin; Amaç: Çalışmamızın amacı riboflavininin tek başına ve kalsiyum fosfat içeren macunlarla kombine olarak kullanımlarının dentin remineralizasyonuna etkisinin in vitro olarak araştırılmasıdır; CA; calcium glycerophosphate; demineralize dentin yüzeylerine farklı kalsiyum fosfat bileşiklerle uygulanan %1’lik Riboflavin’in oluşturduğu modifikasyonlar ve değişimler sonucunda dokularda belirgin iyileşme gözlemlendi; Dentinde meydana gelen remineralizasyonun SEM/ EDX (Taramalı Elektron Mikroskobu EDX Analizi); Dentistry; Diş hekimliği; DRC Group; Gereç ve Yöntem: 90 adet molar dişten elde edilen koronal dentin örnekleri rastgele 9 gruba (n=10) ayrıldı: Grup I: Universal adeziv ajan (Kerr Optibond Orange; Grup III : Trikalsiyum fosfat içeren diş macunu (3M Clinpro 5000; Grup IV: Trikalsiyum fosfat bazlı diş macunu + %1 RF; Grup V: Kalsiyum gliserofosfat bazlı diş macunu (Rocs Repair and Protect; Grup VIII: Negatif kontrol (deiyonize su) Grup IX: %1 Riboflavin solüsyonu; İsviçre) + %1 RF Grup VII: Pozitif kontrol (remineralizasyon solüsyonu); İsviçre) Grup VI: Kalsiyum gliserofosfat bazlı diş macunu (Rocs Repair and Protect; OCT (Optik Koherens Tomografi); riboflavin; Sonuçlar: Araştırmanın bulgularına göre; Tricalcium phosphate; Veriler p<0; Yüzey Mikro Sertlik testi ve Raman Spektroskopisi Analizi ile incelenmesi amaçlanmıştır