Toplam kalite yönetiminde personel seçme ve ise almanın önemi - Gürdal, Olcay (My University, 2001)
Yeni bir yüzyılın ilk yıllarını tüketmeye başladığımız ve yıkıcı rekabet şartlarının hüküm sürdüğü günümüzde, firmaların dinamik unsuru olan insan faktörünün yıldızı parlamaya devam etmektedir. Bir organizasyon yada firmanın başarısı; öncelikle sayı ve nitelik olarak gerek yapısal sermaye, gerekse de insan sermayesine yeterli ölçüde sahip olmasına, sonra da bu kaynaklardan etkin olarak yararlanmasına bağlıdır. Bu özellikleri ile insan; işletmeler için stratejik öneme haiz, taklidi güç bir girdi niteliğindedir.Yapısal sermayenin kullanımının da insan unsuruna bağlı olması, İKY bağlamında seçme ve işe alma sürecini daha önemli kılmaktadır. Organizasyonların ihtiyaç duyduğu sayı ve nitelikteki çalışanların temini ve seçimi; diğer işlevlerin de faaliyetlerini etkileyerek, İKY sisteminin başarı düzeyinde etkin rol oynamaktadır. Odağında insan olan Toplam Kalite Yönetimi (TKY) yaklaşımı, ortaya koyduğu ilkeler ile firmaların, çalışanlara bakış açısına ışık tutmaktadır. TKY uygulayan ve ekonominin temel taşları olan işletme yönetimlerinin, temel düşüncesi; mükemmel iş sonuçlarına ne tür özelliklere sahip çalışanlarla ulaşılabileceğidir. Dolayısıyla, amacı işe en uygun işgörenlerin seçilmesi olan seçme işe alma sürecinin, tüm aşamalarına gereken özenin gösterilmesi gerekmektedir. Seçimde en isabetli kararın verilmesi için, seçme ve işe alma sürecinin sistematik ve biçimsel bir yapıya büründürülmesi elzemdir.

At the early years of the New Century and the present heavy rivelry condition, it's going on to shine the star of human being who is the dynamics element of the companies. The success of an organization or a company; firstly has quantity and qualiy structral capital and enough human capital, and then profit this sources effectively. With having this charasteristic of human, has being a strategic importance and a strong unsimulated input of the companies. Although, the structral capital using depends on human being, the process of Recruitment and selection is more important on Human Resources management. The Recruitment and Selection of the employees quantity and quality, needs by organization, affects the activity of the other elements of the organization. Thus , the recruitment and selection has an effective role on level of HRM. Total Quality Management (TQM) approach, which the human is on its focus, shows the way to the companies point of view to the employees with its principles. The principle thought of the organizations which are the main elements of the economics, has TQM, is how employees we have to reach the perfect result. It must be careful on the all period of the recruitment and selection , which means selection of the most convenient employees of the work. Recruitment and selection process should be a systematic and formal to decide the most correct selection.
Keywords: Personel seçimi; Toplam Kalite Yönetimi