Huzurevinde kalan yaşlılarda pasif müzikoterapinin uyku kalitesine etkisi - Altan, Nihan (My University, 2011)
HUZUREVİNDE KALAN YAŞLILARDA PASİF MÜZİKOTERAPİNİN UYKU KALİTESİNE ETKİSİ Nihan ALTAN Bu çalışma özel bir huzurevinde kalan yaşlıların uyku kalitelerini saptamak ve akşam yatmadan önce uygulanan pasif müzikoterapinin uyku kalitesine etkisini belirlemek amacıyla kontrol grupsuz öntest sontest deneysel bir çalışma olarak yapıldı. Araştırmayı; bellek sorunu ve ağır işitme kusuru olmayan, soruları bağımsız olarak yanıtlayabilen, müzik dinletilen süreç içerisinde daha önce kullanılan ilaçların dozunda değişiklik yapılmayan 31 yaşlı birey oluşturdu. Veriler, araştırmanın başında ve üç hafta boyunca uygulanan pasif müzikoterapi sonrasında, ‘Görüşme Formu’ ve ‘Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi’ ile toplandı. Veriler; sayı, yüzdelik, ortalamalar, eşleştirilmiş t testi, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi ile değerlendirildi. Yaşlıların yaş ortalaması 81.0±8.49 olup, yaşlılarda pasif müzikoterapi öncesi PUKİ puanı 5.19±1.75; pasif müzikoterapi sonrası PUKİ puanı 4.41±1.60 olarak saptandı. Buna göre pasif müzikoterapi sonrası PUKİ puan ortalaması, pasif müzikoterapi öncesi PUKİ puan ortalamasına göre düşük bulundu (p=0.03). Çalışma kapsamındaki yaşlıların yaş, cinsiyet, medeni durum, sosyal güvence, kronik hastalık, sigara ve alkol kullanımı ile pasif müzikoterapi öncesi ve sonrası PUKİ puan ortalamaları arasında fark bulunmazken (p>0.05), eğitim durumu ile PUKİ puan ortalamaları arasında fark bulundu (p<0.05). Sonuç olarak; yaşlılarda akşam yatmadan önce uygulanan pasif müzikoterapinin uyku kalitesi üzerine olumlu etkileri olduğu saptandı. Anahtar Sözcükler: Müzik terapi, uyku, uyku sorunları, uyku kalitesi, yaşlı EFFECT OF PASSİVE MUSİC THERAPY ON SLEEP QUALİTY AMONG NURSİNG HOME RESİDENTS Nihan ALTAN This study, as a pretest-posttest, an experimental design without control group was conducted among nursing home residents to determine their quality of sleep and effect of passive musical therapy which is applied at bedtime on the quality of sleep. The study constituted 31 elderly people who doesn’t have badly hearing impairment or memory problem, are capable of answering the questions by themselves and have had no dosage change with their current medicines during the research. Data were collected at the beginning of the research and after 3 weeks of passively musical therapy, by interview forms and Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI). Data were evaluated with; number, percentage, averages, Paired t test, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis test. It was found that the average of the elderly people was 81.0±8.49, PSQI score before passive musical therapy was 5.19±1.75; PSQI score after passive musical therapy was 4.41±1.60. According to those results; subsequent passive musical therapy’s average of PSQI score was found lower than precedent passive musical therapy’s average of PSQI score (p=0.03). While no difference was observed before/ after passive musical therapy PSQI scores between age, gender, social status, social insurance, chronic disease, smoking and alcohol usage of elderly people participating in the study (p>0.05), a difference was found between educational status and before/ after PSQI scores (p<0.05). Consequently; it was found that passive musical therapy which is applied at bedtime on elderly people has positive effects on the quality of sleep. Musical therapy, sleep, sleep disorders, sleep quality, older people
Keywords: Kaygı; Psikoloji, Yaşlılarda; Terapi_Müzik; Uyku Kalitesi; Yaşam Kalitesi