1,2,4-Triazol halkası taşıyan bazı üre ve tiyoüre türevleri ve anti-asetilkolinesteraz aktiviteleri - Mohsen, Usama Abu; Kocyigit-Kaymakcioglu, Bedia; Celen, Ahmet Ozgur; Kaplancikli, Zafer Asim (My University, 2014)
1,2,4-Triazol halkası taşıyan bazı üre ve tiyoüre türevleri ve anti-asetilkolinesteraz aktiviteleri Amaç: Yirmi adet farklı tiyoüre ve üre türevleri sentezlenmiş ve asetilkolinesteraz enzimini (AChE) inhibe etme yetenekleri Ellman’ın modifiye spektrofotometrik yöntemi ile değerlendirilmiştir. Yöntem: Anti-asetilkolinesteraz aktivite tayini Ellman’ın modifiye edilmiş spektrofotometrik yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Bu spektrofotometrik yöntem bir kromojenik reaktif olan 5,5- dithiobis-(2-nitrobenzoik asit) ile salınan tiyokolinin renkli bir ürün vermesi esasına dayanır. Bulgular: Sentezlenen bileşiklerin (1a-e, 2a-e, 3a-e ve 4a-4e) anti-asetilkolinesteraz aktivite tayini Ellman’ın modifiye edilmiş spektrofotometrik yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Test edilen bileşikler arasında, (4-{[(4-triflorometilfenil)karbamoil]amino} fenil)asetik asit (1d), en yüksek aktivite gösteren bileşik olmuştur. Bileşik 1d’nin 0.1mM konsantrasyonda inhibisyon oranı %48.55 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Anti-asetilkolinesteraz aktivite tarama sonuçları incelediğinde, fenil halkasının 4. konumunda triflorometil grubu taşıyan bileşik 1d’nin kaydadeğer anti-asetilkolinesteraz aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Aktivite sonuçları incelendiğinde, fenil halkası üzerinde halojen taşıyan yapıların anti-asetilkolinesteraz aktiviteyi arttırıcı yönde katkı sağladığı gözlenmektedir.
Keywords: Üre, tiyoüre, 1,2,4-triazol, anti-asetilkolinesteraz aktivite