Bireysel ses eğitimi çalışmalarında karşılaşılan Rezonans problemleri ve çözüm önerileri - Yılmaz, Aykut (My University, 2001)
ÖZET BİREYSEL SES EĞİTİMİ ÇALIŞMALARINDA KARŞILAŞILAN REZONANS PROBLEMLERİ ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Rezonans, ses eğitimi ile ilgili çalışmaların tüm aşamalarında her zaman gündemde olan teknik bir konudur. Sözlü müzik edebiyatında sözlerin derinliği içeriği, müzik ile uyumu, melodi ve armonisi ne kadar güzel olursa olsun, seslendiren sanatçının yorumu bu eserin sanatsal değerini büyük ölçüde etkilemektedir. Bu etkinin en önemli nedenlerinden birisi de Rezonans' olarak bilinmektedir. Bu konuyu araştırmak istememizdeki amaç ; bireysel ses eğitiminde Rezonans problemlerini ve nedenlerini araştırmak çağdaş Türk ses eğitimi dağarı için bilimsel bir yaklaşımla çözüm önerilerinde bulunmak ve ses eğitimine katkıda bulunabilmektir. Bu nedenle araştırma konumuzu 4 bölümde ele aldık. 1. Bölümde; giriş ve amaç ile bu araştırmayı seçmemizin nedenlerini ve probleme ait olarak ele aldığımız konunun alt basamaklarını oluşturduk. 2. Bölümde; Genel Bölüm başlığı altında Ses kavramına ait tanımlamalar, insan sesinin özellikleri, ses organlarının tanıtılması, rezonans kavramı, rezonansın oluşumu konularından bahsettik. Bunların rezonans ile bağlantısını kurarak rezonans açısından tekrar ele aldık ve ses eğitiminde rezonansın gerekliliği ile bağlantı kurduk. 3. Bölümde tez çalışmaları adı altında araştırmamızda yapılan bütün çalışmaları anlatarak son bölüme katkıda bulunduk. 4. Bölümde yapılan araştırmanın ışığı altında ortaya çıkarılan sonuçlan değerlendirdik ve öneriler geliştirerek sonucu hazırladık. Bu bağlamda, yapılan bu araştırma ile doğruluğuna inanılan çalışmalar tekrar gündeme gelmiştir. Çünkü, ses eğitimi gören öğrencilerin sesini sağlıklı kullanabilmeleri gerekmektedir. Akademik başarılan, ancak üzerinde eğitim gördükleri konuya hakim olmaları ile mümkündür. Bunun yanında ses eğitimi gören öğrencilerin uygulama aşamasında ses organlan ile ilgili tüm teknik ve fiziksel özelliklerin bilincinde olmalan ve ses organının kullanımı ile ilgili konulan bilmeleri gerekmektedir. İnsanın sesini sağlıklı olarak kullanabilmesi ses eğitimi ile alacağı iv doğru teknik bilgiler ile sağlanabilmektedir. Bu bilgiler günlük yaşantıda da sağlıklı ve etkili iletişim kurmayı sağlamada etkin olacaktır.

PROBLEMS ENCOUNTERED WITH RESONANCE AND SUGGESTED SOLUTIONS FOR INDIVIDUAL STUDENTS' VOCAL STUDIES Resonance is a technical subject that is always actual in all the processes of studies about voice education. The performance of the singer highly effects the artistic value of the musical piece although the concept of the lyrics, the harmony with the music and the melody is good in the verbal musical literature. One of the main reasons of this effect is known as resonance. Our aim for researching this subject ; is to find out the problems and the reasons of resonance in individual vocal education, to offer some solutions in a scientific way for the modern Turkish voice education and to support voice education. Therefore we divided our subjects into 4 parts. l.In the first part we formed the introduction, the purpose and the reasons why we have chosen this research and the lower steps of the subject related to the problem. 2.1n the second part, we mentioned abaut the definitions belonged to voice concept under the title of general part, the characteristic of human voice, the introduction of vocal organs, the cocept of resonance and the formation of resonance. We reviewed them from the point of resonance by forming their relationship. 3. We supported the last chapter by telling about all the studies under the title of thesis studies. 4.1n te fourth part, we evaluated the results of the studies and prepared the conclusion by developing suggestions. Thus, the studies that are believed to be true after this research have become actual again. Because the students that one having the voice training have to be able to use their voices properly. Their academic success is only possible when they are capable of their training subject. They also have to be aware of the technical and physical features and the usage of their vocal organs, during the practical stage. For the efficient usage of voice, people need the right technical knowledge that is gained VI by voice training. This knowledge would be efficient when establishing proper and sufficient communication in also their daily lives.
Keywords: Müzik; Rezonans; Ses Eğitimi