Kalite yönetim sisteminde ISO 9001: 2000 revizyonu ve üretim sektöründen bir uygulama - Köseoğlu, Nuray (My University, 2001)
Bu tezde, ISO 9001:1994 versiyonu ile ISO 9001:2000 versiyonu arasındaki değişiklikler anlatılacak ve konu ile ilgili bir uygulamaya yer verilecektir.Öncelikle kalite tanımları ve kalite kavramının yönetsel ve tarihsel gelişimi anlatılarak, standartlarla olan ilişkisi açıklanmıştır. Daha sonra standartların gelişimi içerisinde en son tüm dünya tarafından kabul edilen ISO standardı ISO 9001:2000 anlatılmıştır. ISO tarafından 1994 yılında yayınlanan ve 2003 yılı Aralık ayında hükmü sona erecek maddeler ile 2000 yılı Aralık ayında yayınlanan yeni revizyona yer verilmiştir. Tezin kapsamında yeni revizyonla gelen değişiklikler, dokümantasyon farklılıkları ve standart maddeleri de bulunmaktadır.İstatistiksel proses kontrol yöntemleri verilerek, uygulamanın ikinci bölümünde yer alan Müşteri Memnuniyeti Anketi değerlendirilmiştir. Ayrıca tezin bu bölümünde istatistiksel metodları uygulamanın sağlayacağı yararlar üzerinde de durulmuştur.Uygulama, 2000 revizyonunun bir şirkette nasıl uygulanabileceğinin gösterildiği bir çalışmadır. Uygulamanın birinci bölümünde ISO 9001:2000 revizyonuna göre ilk kez kalite sistem çalışmaları yapan bir firmanın yapacağı dokümantasyon çalışmaları, ikinci bölümünde standardın istediği uygulamalara yönelik olarak Müşteri Memnuniyeti Anketi yapılıp sonuçları değerlendirilmiştir.

This study is explained ISO (International Standarts for Organization) 9000:1994 and ISO 9000:2000 revision has different. First of all quality, quality management systems and quality assurance systems are defined and then quality and standarts are estabilish relations. The last standarts which are published by ISO including a lot of different substance and has main 5 new substance. ISO 9001:2000 quality management system wants less documentation than ISO 9001:1994 quality assurance system. This documentation has to minimum 6 procedures and quality hand book. In addition, customer pleasure become important. This study is explained ISO 9001:2000 revision documentation ( quality hand book and 5 procedures: Documentation Management, Quality Record Control, Audit, Uncomfortable Product Control, Preventive and Corrective Action ) and practice. Practice has two parts: First parts is a documentation study and second parts is a customer pleasure questionnare study. Customer pleasure questionnare estimeted by statistical methods.
Keywords: Iso 9001 Standartları; Kalite-standartları 9001