İsmail Hakkı Bursevi’nin Müteferrikat-I Şeyh Hakkı adlı eseri-II - Belgeli, Büşra (My University, 2015)
Mutasavvıf-âlim İsmâil Hakkı Bursevî bu eserinde kendisine gelen vâridleri ve bu vâridlere yaptığı şerhleri kaleme almıştır. Eserde bazı bölümleri Türkçe, bazı bölümleri Arapça yazmıştır. Birkaç Farsça mısraya da yer vermiştir. Kitabın büyük bölümü nesir olmakla beraber neredeyse her konunun sonunda konuyla ilgili bir de nazım bulunmaktadır. Bu nazımların hemen hemen hepsi kendisine ait şiirlerdir. Eserde konu bakımından bir bütünlük bulunmamaktadır. Çoğunlukla vahdet-i vücûd çizgisinde kâinatın ortaya çıkışını anlatmış, Allah aşkından, dünyaya meyletmeyip zikre ve Hakk’a yönelmek gerektiğinden bahsetmiştir. Eser Bursevî’nin çeşitli konulardaki düşüncelerini ve vâridlerin onda oluşturduğu his ve fikirleri göstermesi açısından mühimdir. Eserin bazı konuları şunlardır: Allah’ın zât, sıfât ve esmâsının ilişkisi, Allah’ın tevfîki, zuhûrât, hakikat ehlinin hâlleri, insan-ı kâmil, rûh, nesh, ulemâya hürmet. Hakkı Bursevî, vâridât, ilhâm, insan-ı kâmil, varlık, hakîkat.

Sufi scholar İsmâil Hakkı Bursevî writes down his inspirations and explanations on it in this book. Some parts of the book are Turkish, some parts are Arabic and a few Persian verses are also included. While the large part of it consists of prose, almost all issues have a poem at their ends. These poems are written by him. The work doesn’t have a unity in its content. He generally talks about the occurrence of universe in the view of unity of existence, love of God, not attaching value on world but tending towards God and invocation. The book is significant in the way of including Bursevî’s not only thoughts about different subjects but also sensations and opinions coming through inspirations. Some topics of the book are: the relation among selfdom, qualification and names of God; help of God; appearance; conditions of persons of realness; perfect human being, soul, respect ulamas. Key Words: İsmâil Hakkı Bursevî, inspirations, perfect human being, being, truth.
Keywords: Bursevi, İsmail Hakkı; Dini yaşam; İslam; Tasavvuf